Inicijativa „Umjetnost u zajednici“ kustoskog kolektiva bashART

Kustoski kolektiv bashART poziva učitelje i nastavnike Likovne kulture da se zajedno sa svojim učenicima priključe njihovoj inicijativi „Umjetnost u zajednici“. Toj se inicijativi mogu priključiti i nastavnici Likovne umjetnosti, dakle i nastavnici srednjih škola diljem Hrvatske.

„Umjetnost je uvijek bila dio društvene zajednice, promovirala je solidarnost, podizala svijest i poticala na zajedništvo. Sada, više no ikada, nužno je raditi s učenicima osnovnih i srednjih škola u tom smjeru – smjeru koji podrazumijeva solidarnost, osviještenost i pripadnost kolektivu. Cilj je inicijative osvještavanje uloge umjetnosti i njeno uključenje u širu društvenu zajednicu, omogućavanje svim učenicima da vizualno izraze svoje emocije s obzirom na novonastale okolnosti u zemlji, a u skladu s tim i razvijanje svijesti, razumijevanja i tolerancije. Pozivamo učitelje i nastavnike da svojom podrškom potaknu učenike u stvaranju vlastitih likovnih djela (ili plakata, instalacija, vizualno-likovnih djela…) koja će u konačnici na neki način biti uključena u njihovu društvenu zajednicu. Primjerice: osmislite, izradite i polijepite plakate na gradskim zidovima, knjižnici, organizirajte izložbu, načinite grafit(e) u školi ili izvan nje, načinite instalaciju koju ćete postaviti na vidljivom mjestu u gradu i sl. Važno je da vaša djela potiču druge na solidarnost, moral i osviještenost o pripadanju društvenoj zajednici“, navode iz bashART-a.

Likovna djela i njihovo uključivanje u društvenu zajednicu bit će objavljeni na stranici bashART u vidu online izložbe. Ukoliko epidemiološka situacija postane bolja, bashART će nastojati organizirati putujuću izložbu učeničkih radova u mnogim hrvatskim muzejima. Rok za slanje je 18. ožujka 2021.

Više informacija pronađite na službenim stranicama bashART-a.

Iza imena bashART nalazi se nezavisni kustoski duo kojeg čine Ivona Pavković i Nikolina Zanetti i ideja o formiranju alternativne izlagačke platforme za afirmaciju i diseminaciju suvremene umjetnosti i umjetničkih praksi.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum