Kvalitetna posveta Eastwoodu

KINO: ZAŠTITNIK, redatelja Roberta Lorenza

Irsko-američki glumac Liam Neeson ima vrlo neuobičajen razvoj karijere.

Dok većina glumaca počinje s akcijskim ulogama i u kasnijoj fazi nastavlja s nečim ozbiljnijim, što je i razumljivo jer akcijski film traži bolju tjelesnu formu, a glumački su zahtjevi manji, Neesonova je putanja obrnuta. On se posljednjih desetak godina žestoko dohvatio akcijskih uloga, iako će dogodine napuniti 70, a čini se da je u novom filmu „Zaštitnik” (The Marksman) ostvario vjerojatno najbolju ulogu u tom akcijskom dijelu svojeg opusa.

Neeson glumi rančera iz Arizone i vijetnamskog veterana, koji je bankrotirao skrbeći o pokojnoj supruzi tijekom duge bolesti, ali još uvijek nije potpuno izgubio vjeru u domovinu. Njegov život drastično se mijenja nakon što svjedoči pogibiji Meksikanke koju proganjaju članovi narkokartela, a ona ga na samrti zamoli da njezinog sina otprati do rođaka koji žive u Chicagu.

Neesonov lik kreiran je vrlo realistično, njegove sposobnosti i vještine u skladu su s njegovim godinama i prošlošću, a pohvalno je što niti lik glavnog negativca nije kreiran potpuno šablonski. Film je režirao Robert Lorenz, koji kao asistent redatelja surađuje s Clintom Eastwoodom još od „Mostova okruga Madison“ (1995), a posveta Eastwoodu uočljiva je na nekoliko razina.

U jednom prizoru bjegunci u motelskoj sobi gledaju na televiziji stari film u kojemu glumi Eastwood, ali to nije jedina asocijacija na njegov opus. Motiv dvojice bjegunaca, odraslog čovjeka i dječaka, između kojih početno nepovjerenje postupno prelazi u vrlo emotivan odnos, također neodoljivo podsjeća na „Savršeni svijet“ (1993), jedan od najboljih filmova koje Eastwood potpisuje kao glumac i redatelj.

Lorenzov film doista je značajno osvježenje u ovim pandemijskim uvjetima, klasično režiran i potpuna suprotnost besmislenim akcijskim uspješnicama koje uglavnom gledamo u kinima. Ujedno pruža dozu optimizma i vjeru u običnog američkog čovjeka, naročito u ovim vremenima kad je i njima sve krenulo nizbrdo.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 − = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum