Međunarodna konferencija „Građenje zajednica“

Međunarodna konferencija pod nazivom “Građenje zajednica” u unconference formatu održava se u četvrtak, 28. siječnja od 10 do 12.40 sati  putem platforme Zoom okupljajući stručnjake, voditelje i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija u područjima hibridnih umjetnosti, muzejskih praksi, vizualnih umjetnosti, intermedijske i umjetnosti novih medija, kulture hakera i makera, izvedbenih umjetnosti, ekologije, ulične umjetnost i društveno angažiranih praksi s inkluzivnim pristupima marginaliziranim skupinama u kontekstu razvoja zajednica.

Pojam Unconference prema definiciji predstavlja konferenciju s naglaskom na neformalnoj razmjeni informacija među sudionicima koja često i ne mora imati strukturu. Pojava se veže uz znanstvene krugove vezane uz otvorenost znanja. Smatra se da je prvo „unconference“ događanje organizirao Alexander von Humboldt davne 1828.

Prezenteri:

Anna Stolyarova – Street Art Museum Amsterdam (Nizozemska)

Majken Overgaards – Catch (Danska)

Tina Dolinšek – Projekt Atol (Slovenija)

Stefanie Wuschitz – Mz* Balthazar’s Laboratory (Austrija)

Jeffrey Roe – TOG Hackerspace (Irska)

Javier Fernandez – Madrid Makerspace (Španjolska)

Eleni Dimopoulou& Richard Lucas – En dynamei Ensemble (Grčka)

Saša Danon – nezavisna ekspertica za klimatske promjene – Climate Tracker Balkan – Eastern Europe (Hrvatska)

Deborah Hustic – Radiona – Zagreb Makerspace (Hrvatska)

„Govornici na našoj konferenciji predstavit će vlastite zajednice unutar kojih djeluju i razgovarati o načinima na koje razvijaju, grade i njeguju svoje ekosustave i publiku. Također ćemo razgovarati o preprekama i isključivosti u određenim područjima, kao i o tome kako ih organizacije pokušavaju prebroditi. Kako izgleda razvoj zajednice u vašem kvartu, predgrađu, selu ili manjem gradu u usporedbi s velikim gradovima u kojima možda morate uložiti dvostruki napor da biste privukli publiku ili izbjegli skliznuće organizacije/institucije u smjeru u kojem možda ne želite da ide. Izgradnja zajednice vrlo je osjetljiv i društveno angažiran posao, traži dosta ulaganja vremena i strpljenja, suradnje te umrežavanja, kao i razgovora o međusobnom povjerenju i kompromisima, suradničkoj kulturi, razumijevanju grupne dinamike i zajedničkoj viziji. Također ćemo pokušati kroz primjere praksi rasvjetliti kako različita umjetnička i društvena okruženja reagiraju na sličnu situaciju. Kao primjer prakse vidjet ćemo i kako se grade zajednice i partnerstva u ruralnim područjima Afrike (Madagaskar) s njihovim mikro-zajednicama koje sudjeluju u lokalnim, seoskim projektima zaštite okoliša i ugroženoj zaštiti životinja. Živeći u vrlo krhkom i polariziranom dobu širom svijeta, svijetu koji je istodobno pogođen pandemijom, klimatskim promjenama, prirodnim katastrofama i još uvijek velikim brojem siromašnih stanovnika, postoji potreba za organskim, cjelovitim i sveobuhvatnim razvojem zajednica kroz interdisciplinarni pristup koji uključuje umjetnost, tehnologiju, kreativnost, znanost, kulturu, obrazovanje i društvene vještine za stvaranje kohezivne, kompetentne i empatične okoline“, navode organizatori.

Prijavite se ovdje: https://forms.gle/N6fs1iV9zQPEMeQe8

Radni jezik: engleski

Raspored:

10:00 – 10:10 – Intro: Zašto su zajednice bitne? – Deborah Hustić

10:10 – 10:20 – Muzej ulične umjetnosti Amsterdam – Anna Stolyarova

10:20 – 10:30 – TOG Hackerspace (Dublin) – Jeffrey Roe

10:30 – 10:40 – Catch (Helsingør) – Majken Overgaards

10:40 – 10:50 – En dynamei Ensemble (Thessaloniki) – Eleni Dimopoulou& Richard Lucas

10:50 – 11:00 – Mz* Balthazar’s Laboratory (Vienna) – Stefanie Wuschitz

11:00 – 11:10 – Kava/čaj/desert

11:10 – 11:20 – Madrid Makerspace – Javier Fernandez

11:20 – 11:30 – Projekt Atol – Tina Dolinšek

11:30 – 11:40 – Organiziranje mikro-zajednica u Madagascaru – Saša Danon

11:40 – 11:50 – Radiona – Zagreb Makerspace – Deborah Hustić

11:50 – 12:40 – P/O, Zaključci – Vidimo se uskoro

Organizacija: Radiona.org. Podržala Zaklada Kultura nova u sklopu programa “Inovativne umjetničke prakse: Građenje urbanih zajednica”

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum