Menzel na HTV-u

Filmovi pokojnog češkog redatelja Jiřija Menzela, koji je preminuo u rujnu prošle godine, nakon dužeg razdoblja ponovno se prikazuju na HTV-u.

Ciklus koji ide ponedjeljkom na 3. programu započeo je njegovim međunarodno najuspješnijim i najcjenjenijim filmom „Strogo kontrolirani vlakovi“ (1966), a nastavio se filmovima „Vikendica u šumi“ (1976), „Striženo, košeno“ (1981) i „Svečanost visibaba“ (1984), dok bi sljedećeg ponedjeljka trebao biti prikazan film „Ševe na žici“ (1970). Za gotovo sve filmove scenarije su napisali Menzel i znameniti češki pisac Bohumil Hrabal, s kojim je svjetonazorno bio vrlo blizak, osim za „Vikendicu u šumi“ gdje je na scenariju surađivao Zdenek Sverak (ujedno i glumi u filmu), najpoznatiji po kasnijoj scenarističko-glumačkoj suradnji sa sinom Janom.

Riječ je o Menzelovim najcjenjenijim i umjetnički najuspjelijim filmovima, nastalim za vrijeme komunističkog režima čija je cenzorska ograničenja majstorski zaobilazio. Menzel je uglavnom radio filmove o malim ljudima naizgled nepovezane s politikom, ali je u njima sjajno opisivao ljudsku prirodu i defekte društva u kojem je živio, znalački prožimajući ironiju s poetskim pristupom i toplinom u karakterizaciji likova.

Zanimljivo, u filmovima koje je režirao nakon pada komunizma više nije uspio postići takve dosege. Čak je jednom proročanski izjavio da je diktatura prema autorima u komunizmu bila mačji kašalj prema onoj koju nameće današnje tržište.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


1 + = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum