Multimedijska umjetnica Gaia Radić izlaže u Galeriji SKC u Rijeci

Transformiranje nematerijalnog u materijalno

• Gaia Radić, devetnaestogodišnja multimedijska umjetnica rodom iz Pule, predstavlja se samostalnom izložbom naziva „Svjetovi“ u riječkoj Galeriji SKC od 16. do 22. siječnja.

Gaia Radić je prije gotovo godinu dana započela sa svojim umjetničkim projektom pod nazivom “Svjetovi”. Koncept radova nastalih unutar projekta zasniva se na transformiranju nematerijalnog u materijalno koristeći se beskrajnim mogućnostima 3D softvera koji nisu ograničeni poput tradicionalnih “analognih” medija. Pod istim naslovom, autorica se bavi generiranjem vizuala nepostojećih interijera i eksterijera, koji sadrže mnogo simbolike i imaju svoje specifične personalizirane pozadine.

Posljednja serija vizuala “Svjetovi” nastala je kao digitalni odgovor prethodnog “analognog” rada autorice pod nazivom “Unutarnji dnevni boravak” koji je rađen za grupnu izložbu na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izvorni rad bio je izložen u obliku serije maketa, od kojih je svaka na figurativan način predstavljala um pojedine osobe. Autorica je u prvoj istraživačkoj fazi detaljno intervjuirala dvadesetak ljudi različitih dobi, spolova i životnih pozadina, o tome kako bi njihov um izgledao kada bi ga zamislili u obliku fizičkog prostora. U idućoj fazi, odabrala je nekolicinu najzanimljivijih opisa i na temelju njih kreirala makete. Serija novih vizuala pod nazivom “Svjetovi” reinterpretacija su tih opisa, koji se ovog puta manifestiraju u digitalnom obliku. U pozadini ovih vizuala naglasak je na polarnosti između materijalne i analogne stvarnosti, te one kreativnije, nepredvidljivije digitalne dimenzije umjetničkog izražavanja.

Umjetnica Gaia Radić nakon završene Opće gimnazije upisuje primijenjenu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Nakon godinu dana seli se na studij arhitekture pri Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, iako i dalje nastavlja s razvojem svoje umjetničke prakse. Dosad je imala priliku izlagati na desetak grupnih izložbi, u Puli, Rijeci, Zagrebu i Karlovcu. U svom umjetničkom radu primarno se koristi digitalnim medijima, kao što su 3D modeliranje i animacija, te u svom fokusu drži oblikovanje prostora.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum