U Labinu izvedena gerilska umjetnička akcija “Klackalica” autorice Marine Rajšić

U sklopu aktivnosti podizanja javne svijesti o participativnom planiranju i dobrom upravljanju projekta DKC Lamparna, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda Europske unije, nakon site-specific gerilske akcije Sandra Đukića “SLUŠAM – ČUJEM!” održane u siječnju 2020., u petak, 15. siječnja 2021. godine, u dječjem parku na Zelenicama u Labinu održana je i druga gerilska umjetnička akcija koja tematizira poziciju građana u javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju u kulturi. Umjetnica Marina Rajšić osmislila je i izvela performativnu, gerilsku akciju “Klackalica” u kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Labina: gradonačelnik Valter Glavičić, zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada i pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Borjan Batagelj te članovi nekoliko lokalnih udruga: Labin Art Express XXI, Alfa Albona, Mediteranski kiparski simpozij, Move me te Udruga za promicanje glazbeno-scenske kulture IKS.

“Kroz svoju akciju želim široj javnosti prikazati kako sudioničko upravljanje funkcionira, odnosno u prenesenom značenju prikazati odnos vlasti i građanstva, jer ključ je u balansu – vlast s jedne strane i građani s druge čine i formiraju grad, istodobno ovise jedni o drugima i zajedno doprinose uspjehu zajednice. Građanin kao jedinka nosi snagu u sebi i građanstvo ima presudnu ulogu u gradu, ali je ovisno o javnoj upravi, koja s druge strane ovisi o građanstvu. Jedan element bez drugog ne može, a zajedno mogu učiniti grad funkcionalnim i uspješnim samo ako jedni slušaju potrebe drugih, i obrnuto. Zapravo, ni ne postoje dvije suprotne strane jer Grad (uprava/vlast/javno) i građani (udruge/civilno) nisu na suprotnim stranama. To su samo dva elementa s dva kuta gledanja koja su na istoj strani, a međusobnim razumijevanjem i suradnjom doprinose harmoniji grada stoga odnos javno-civilno podsjeća na klackalicu”, objasnila je autorica koncept svog rada te dodala kako je njeno “klackanje” sve samo ne zezanje i igra, već umjetnički čin koji ima cilj osvijestiti i staviti u fokus važnost međusobnog razumijevanja te harmoniju kao posljedicu. Kada se postigne balans, što je preduvjet za igru, počinjemo se zabavljati, zaključila je Marina Rajšić.

Marina Rajšić (1995., Rijeka) je umjetnica i dizajnerica vizualnih komunikacija. Magistrirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. Od 2014. izlaže skupno i samostalno te je dosad primila nekoliko nagrada za svoj umjetnički rad. U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu “Umjetno(st) lijepo(g)” popraćenu samostalnom izložbom. Nagrađena je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci za umjetnički rad. U svojim radovima obrađuje teme odnosa jedinke i populacije, preispitujući sebe kao jedinku u populaciji 21. stoljeća. U tom kontekstu bavi se i suvremenim društvenim normama, u smjeru konceptualne i novomedijske umjetnosti, a u posljednje vrijeme uključuje i elemente marketinga u svoje radove. Živi i radi u Labinu.

Organizacija umjetničke akcije je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum