Izložbe Fabija Gasparinija i Tilena Žbone u gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu

Samostalne izložbe Fabija Gasparinija „Vizualizacije energija“ i Tilena Žbone „Transkripti stanja“ bit će otvorene u subotu, 20. veljače u 17 sati u gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu.

„Fabio Gasparini predstavlja slikarske radove ostvarene u rasponu od posljednje dvije godine, pa do svježih radova. Važan aspekt umjetnikove premise je doživljaj. Rezultat je uvijek vizualizacija stanja, a ne vidljivo. Potez, ploha, geometrijski oblik pojavljuju se u ulozi motiva. Ove slike ne nude uobičajeni sadržaj. Radi se o apstrakcijama, građenju slika intervencijama proizašlim iz snažne i iskrene potrebe za oblikovanjem. Izložba koju potpisuje Tilen Žbona, poigrava se promatračevom percepcijom na planu vizualnog i smislenog. Radovi iniciraju nekoliko mogućih interpretacija. Možda su najzanimljiviji diskursi: promišljanje autora, vrijeme u kojem su ovi radovi nastali i tretman promatrača“, piše kustos Eugen Borkovsky u katalogu izložbe.

Fabio Gasparini, rođen je 1. prosinca 1986. u Puli, Istra, HR. Likovnom umjetnošću bavi se od 2015. godine. Pohađao nekoliko edukativnih programa, od kojih je značajna Likovna radionica u Poreču, pod mentorstvom Eugena Varzića. „Njegov rad karakterizira ekspresivan pristup podlozi i likovnom materijalu. Svi radovi su nastajali mješanjem tehnika, poštujući „trenutnu osobnu temperaturu“. Voli veće formate i snažan kolor. Njegovi radovi iskazuju: ideju/iluziju proboja u prostor, tijeka energija i ekspresiju osobnog stanja…“. Svoje je radove predstavljao nekoliko puta na kolektivnim, selektiranim izložbama. Tilen Žbona, rođen je 31. kolovoza 1976. godine u Kopru. Slikarstvo je diplomirao 2001. godine u Veneciji, na »Accademia di Belle Arti«, kod prof. Carlo Di Raco. Magistarski studij videa i novih medija završava na »Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje« u Ljubljani, 2007. godine. Priznanje za značajne umjetničke radove prima 2011. godine od senata ALUiO Sveučilišta u Ljubljani. Od 2015. godine član je »Univerzitetnega umetniškega observatorija Rektorske konference Republike Slovenije«. Doktorirao je 2017. godine sa temom iz područja edukacijskih znanosti, na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani. Trenutno radi kao izvanredni profesor na Pedagoškom fakultetu »Univerze na Primorskem”, Koper. Svoje je radove predstavio na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u domovini i inozemstvu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum