„U društvu telefona i tableta“ – projekcije video radova međunarodnih umjetnika i razgovor u organizaciji Drugog mora

Drugo more u suradnji s haškom galerijom 1646 u petak, 12. veljače, u 18 sati, organizira program „U društvu telefona i tableta“, na kojem će se u velikoj dvorani riječke Filodrammatice (Korzo 28) prikazati video radovi španjolske umjetnice Carmen Roce Igual i slovačkog umjetnika Adama Centka. Nakon projekcije, uslijedit će razgovor s riječkom umjetnicom Nadijom Mustapić.

U društvu telefona i tableta je program nastao u suradnji Drugog mora i galerije 1646 (Den Haag, Nizozemska), koji donosi video radove španjolske umjetnice Carmen Roce Igual i slovačkog umjetnika Adama Centka.

Predstavljeni video radovi promatraju sadašnjost u kontekstu digitalne prisutnosti i fizičke dezorijentiranosti, a proizlaze iz našeg odnosa prema digitalnom svijetu i samoreprezentaciji unutar njega, osvrćući se na tehnologiju, usamljenost i virtualnost.

„Novel“ („Roman“, 20 min) autorice Carmen Roce Igual dramatično je promišljanje o vanjskim i unutarnjim maskama koje odabiremo odjenuti, introspektivno putovanje u karanteni, popraćeno telefonima i tabletima.

U radu „Silicon Sights“ („Silicijski prizori“, 8 min), umjetnik Adam Centko prikazuje svojevrsnu šetnju kroz digitalne i prirodne krajolike, nastojeći interpretirati njihovu međusobnu isprepletenost i prikazati kako digitalni prostori ne mogu opstati bez prirodnih resursa.

Dva video rada diplomanata s Haške akademije pratit će razgovor s riječkom multimedijalnom umjetnicom Nadijom Mustapić, koja se u radu bavi istraživanjem višedimenzionalnih odnosa prostora i njegove reprezentacije, temeljeći pristup na audio-vizualnom dokumentarizmu.

U skladu s preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom, broj posjetitelja je ograničen pa se svi zainteresirani pozivaju da u Filodrammaticu dođu na vrijeme i zauzmu svoja mjesta. Također, posjetitelji su pozvani da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i obavezno nose zaštitnu masku za lice.

Program podržali: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Zaklada Kultura nova. Program je realiziran u okviru programa Refleks. Prostorima Palacha i Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum