Alkohol kao lijek za životne probleme

KINO: JOŠ JEDNA RUNDA, redatelja Thomasa Vinterberga

Poznato je da su Skandinavci skloni opijanju, a danski film „Još jedna runda“ (Druk), koji se upravo prikazuje u domaćim kinima, bavi se upravo tim fenomenom.

Film prati četiri srednjoškolska nastavnika (Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe i Magnus Millang) koji odluče provjeriti tezu jednog norveškog psihijatra da bi čovjek stalno trebao imati umjerenu količinu alkohola u krvi, koja bi mu navodno omogućila dodatnu kreativnost i polet. Eksperiment s alkoholom ujedno im se čini kao dobar bijeg iz svakodnevne bračne i poslovne rutine, ali stvari se vrlo brzo izmaknu kontroli.

Film je režirao poznati danski redatelj Thomas Vinterberg, nekadašnji pripadnik pokreta Dogma 95 (Proslava) koji se u prošlom desetljeću istaknuo odličnom dramom o pedofilskoj histeriji (Lov), u sjeni velike obiteljske tragedije. Na početku snimanja poginula mu je kćer tinejdžerka, koja ga je potaknula da režira film, a trebala je imati i jednu sporednu ulogu.

Unatoč toj tragičnoj činjenici, film nije potpuno turobnog ugođaja, ima u njemu i optimističnih dijelova, ali konačni dojam ipak upućuje na mračnu stranu „hobija“ koji upražnjavaju Vinterbergovi junaci. „Još jedna runda“ je, zapravo, film o vrijednosti života i vjeri u njega, ali i tome kamo može odvesti pokušaj da se važni životni problemi pokušaju rješiti na krivi način.

Vizualni stil donekle je sličan pokretu Dogma 95 (kamera iz ruke i neispeglana fotografija), a glumci su izvrsni, što cjelini daje znatan dojam autentičnosti. „Još jedna runda“ svakako spada u gornji dom Vinterbergovog tematski i kvalitativno raznolikog opusa.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


4 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum