Izložba portretne fotografije Ane Lorencin „Yaya in Wonderland“ u galeriji HUiU

Izložbu portretne fotografije “Yaya in Wonderland” autorice Ane Lorencin bit će moguće razgledati od četvrtka, 18. ožujka do utorka, 6. travnja u pulskoj galeriji HUiU. Otvorenje izložbe bit će održano u četvrtak, 18. ožujka u 19 sati na parkiralištu preko puta galerije, a boravljenje u prostoru izložbe bit će organizirano u grupama od pet osoba uz poštivanje epidemioloških mjera.

„Vrijeme je širok pojam, a mjene unutar njega oduvijek su fascinirale pažljive promatrače. Upravo ti trenuci/mjene u vremenu inspirale su autoricu izložbe „Yaya in Wonderland“, čije fotografije „zaustavljaju trenutke u vremenu“ na pomalo bajkovit Carrollovski pogled na život. Scenografija i odjeća prikazane na fotografijama duboko su promišljene te sadrže mnogo skrivenih detalja djelomično enigmatskih, ali pažljivo i mimikrijski uklopljenih u cjelinu. Fotografije imaju kolorističku patinu te je na njima vidljiv utjecaj renesansnih slikara i estetike općenito. Spajaju prošlost i budućnost u svakom portretu na pomalo komičan način, budući da je protok vremena konstantan, ali i nebitan, poručujući da je sve moguće, dozvoljeno, bezvremensko i beztrendovsko. I ono najvažnije, kroz ovaj opus fotografija, autorica nam pokazuje koliko život u svim njegovim sferama ne trebamo shvaćati pretjerano ozbiljno, već si imamo pravo dozvoliti da se suprotstavimo njegovoj surovosti.

„Vrlo važna komponenta na fotografijama je i nakit autorice Maje Čerljenko. Model nosi chainmaille komade izrađene od vječno moćnog čelika. Chaimaillle ili Mail fleksibilan je materijal, poput vremena, a sastavljen je od međusobno povezanih alkica, odnosno krugova koji su oduvijek kroz povijest korišteni kao zaštitni pokrov, kako u zapadnim, tako i istočnim kulturama. Chainmaille je simbol prolaska vremena – njegove stalne mjene – sve ide u krug. Vrijeme, sati, povijest se ponavlja. Ime Mail dolazi od francuske riječi maille, što je izvedenica latinske riječi macula koja u slobodnom prijevodu označava isprepletenu mrežu, kao što je i vrijeme isprepletena mreža godina, sati, minuta…“, piše u opisu izložbe.

Ana Lorencin rođena je u Puli 1980. godine. Danas živi i radi u Medulinu, a, kako naglašava, kreativnost je sila koja je oduvijek pokreće. U ranim dvadesetima godina, radeći u jednoj tvrtki, upoznala se je s digitalnom fotografijom te su za nju u tom trenutku stvari sjele na svoje mjesto – zaljubila se u fotografiju. Potom je kupila prvi digitalni aparat i krenula u pustolovinu koja i dan danas traje. Proteklih 15 i više godina Ana u fotografiji pronalazi svoje utočište i kanal za izražavanje svojih emocija, pogleda na život. Iako se ne želi etiketirati, najradije se svrstava u portretiste i konceptualne fotografe, budući da želi kreirati posebne svjetove i stvarati svojevrsno viđenje estetike. Tijekom stvaralačkog rada sudjelovala je u brojnim izložbama, samostalnim i grupnim. Od samostalnih izložbi izdvajamo one u Multimedijalnom centru Luka u Puli te u prostorima Kina Valli. Što se tiče grupnih izložbi, tu su „Photodistorzija“, biennalna izložba fotografija održana u Poreču, izložba finalista “Salon fotografije Vinkovci” te mnogobrojne humanitarne izložbe u organizaciji MedulinArta. Ana je surađivala i s Majom Čerljenko za koju je izradila fotografske materijale potrebne za njezinu autorsku slikovnicu “Kad se miće ruke slože”. Sudjelovala je i na najvećem hrvatskom festivalu fotografije “Photodays Rovinj”, gdje je bila dvostruki finalist i pohvaljeni autor. Bez obzira na brojne fotografije koje je do sada snimila, Anu i nadalje na učenje i istraživanje potiče stvaralaštvo, odnosno težnja prema najboljoj fotografiji koja je još uvijek tamo negdje u njezinoj glavi.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum