Objavljeni rezultati Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za programe inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi

rok: ..

Na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu u programskoj djelatnosti inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi pristigle su ukupno 584 prijave. Financijska potraživanja prema Ministarstvu kulture i medija iznosila su 38,3 milijuna kuna, a za financiranje je odobren 341 program u iznosu od 7 milijuna kuna.

Odobreni programi – Inovativne umjetničke i kulturne prakse (pregled sa stanjem 4.3.2021.)

Prijavljene programe razmatralo je i vrednovalo Kulturno vijeće za inovativne umjetničke i kulturne prakse u sastavu: Ana Hušman, predsjednica, Petar Ćurić, Martina Munivrana, Katarina Pejović i Veljko Popović te Stručno povjerenstvo za rock glazbu i klupske programe u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu u sastavu: Nikša Bratoš, predsjednik, Dražen Baljak i Zoran Stajčić.

Podržani programi uključuju cjelogodišnje programe, razvoj i produkciju projekata mladih umjetnika do 30. godina, umjetnička istraživanja i produkcije, festivale/manifestacije, edukativne programe te programe rock glazbe: festivale i klupske programe.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa koja je donijela izazove u planiranju, provedbi i dostupnosti programa te mobilnosti umjetnika i profesionalaca u području kulture, prijavljeni programi su vrednovani, uz gore navedene kriterije i smjernice, i sukladno novim okolnostima. U tom smislu Kulturno vijeće za inovativne umjetničke i kulturne prakse te Stručno povjerenstvo za rock glazbu i klupske programe istaknuli su prioritetnu važnost podrške projektnoj suradnji s domaćim autorima i umjetnicima, kao i novim mogućnostima održavanja programa, uključujući kvalitetno i inovativno osmišljene i producirane digitalne sadržaje.

U odnosu na 2020. godinu, na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu zaprimljeno je 20% više prijava programa inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi, a za financiranje u 2021. godini predloženo je ukupno 26% više programa te iz proračuna izdvojeno 13% više sredstava u odnosu na 2020. godinu, što čini značajan porast u broju podržanih programa i izdvojenih sredstava, uz naglasak na podršci većem broju korisnika koji djeluju u nezavisnom kulturnom sektoru te potpori umjetničkim istraživanjima i produkciji, koja je u 2021. godini povećana za 80% u odnosu na prethodnu godinu.

Ugovori za festivale i manifestacije, kao i u ostalim programskim djelatnostima, isporučivat će se sukladno mogućnostima održavanja i epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi.

Izvor

Leave a Reply


− 1 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum