Projekcija filma „Radnička klasa odlazi u raj“ Marka Cvejića u Klubu Pulske filmske tvornice

Dokumentarni film snimljen u maniri cinéma véritéa „Radnička klasa odlazi u raj“, gorka posveta zaboravljenim junacima jugoslavenskog samoupravljanja čiju režiju potpisuje Marko Cvejić, bit će prikazan u četvrtak, 18.ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice. Večer će se održati uživo i putem Zooma, a razgovor s redateljem moderirat će Marko Zdravković-Kunac.

„“Radnička klasa odlazi u raj“ je film o položaju nekadašnje radničke klase u suvremenoj post-socijalističkoj Srbiji. Priča filma prati petoricu junaka kroz čiju svakodnevicu se analitički prikazuje socio – ekonomska situacija u zrenjaninskoj privredi, i njen realni utjecaj na živote desetine hiljada obespravljenih građana. Ukazivanjem na pojedinačne primjere klasičnih žrtava tranzicije i njihove borbe za egzistenciju, osvjetljava se jedno doba s manje poznatim a dragocjenim pričama koje je izmijenilo svet u kome danas živimo. Kroz lokalnu realnost tako dobivamo sinkretički uvid u problematiku, koja je karakteristična za sve suvremene tranzicijske države sveta“, piše u opisu filma.

Marko Cvejić rođen je 1978 u Zrenjaninu. Diplomirao je filmsku i kazališnu režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Osnivač je nezavisne produkcije Mandragora Film. Ima bogato iskustvo na svim područjima filmskog stvaralaštva. Vjeruje da je film medij koji krade trenutke stvarnosti i bilježi ih za vječnost. Uglavnom je zainteresiran za sinkretizam između dokumentarnog i artificijelnog, što je veoma primjetno kao najdominantniji izraz u njegovom djelu. Neopterećen od jezika, prostora i nacionalnog identiteta, njegovi filmovi predstavljaju širok dijapazon kulturne raznolikosti Balkana. Bavi se temama koje nisu svakodnevno zastupljene u medijskom prostoru, njegovi junaci su često antijunaci, marginalci i društveni otpadnici. Kao pretežno dokumentarni stvaralac smatra da se društvena angažiranost odražava u sposobnosti autora da prepozna potrebe vremena u kojem živi i da govori u ime mnoštva istomišljenika, koji nemaju mogućnost da kroz jezik pokretnih slika ukazuju na socijalne nepravde. Živi i radi na relaciji Ljubljana-Zrenjanin.

Ulaz na projekciju je besplatan. Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme. Ostali koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

https://bit.ly/2P1ByBw

Meeting ID: 835 7329 9919

Passcode: 607470

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova,

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum