Izvrsna rekonstrukcija američke povijesti

TV: REVOLUCIJA, redatelja Hugha Hudsona

U nedjelju navečer (11. travanj) na HTV-u reprizno je prikazan američki film „Revolucija“ (Revolution) o ratu za nezavisnost, koji je daleke 1985. režirao britanski redatelj Hugh Hudson, ali je još uvijek iznimno aktualan.

Nedavno su brojni američki intelektualci pokrenuli pokušaj revizije američke povijesti, tvrdeći da su temelji američke države nastali 1619. godine, kada je prvi brod s afričkim robovima pristao na obalama Virginije, a ne tijekom rata za nezavisnost (1775 – 1783), što je, naravno, razljutilo brojne domoljube. Hudson se u „Revoluciji“ ne dotiče robovlasništva, ali tijek rata za nezavisnost prikazuje kroz nimalo laskavu prizmu. Britanski okupatori prikazani su uglavnom kao beskrupulozni nasilnici koji se iživljavaju nad domicilnim stanovništvom, ali niti nove američke vlasti nisu prikazane u znatno boljem svjetlu.

Glavni likovi su traper Tom Dobb (Al Pacino, koji je tada još uvijek znao dobro glumiti) i njegov sin (Dexter Fletcher), dvojica malih ljudi koji u iznimno kaotičnim društvenim okolnostima žele sačuvati žive glave. Upravo takva perspektiva malog čovjeka i epizodičnost narativne strukture najveće su vrijednosti ovog djela, iako je to svojevremeno naišlo na veliko nerazumijevanje gledatelja željnih epohalnih prizora.

Hudsona ne zanimaju veličanstvene ratne pobjede, nego borba za preživljavanje, osveta i oprost, niske strasti rulje koja se brzo zapali i slične emocije koje prate ovakve kaotične događaje. Rijetki su filmski autori koji u svojim rekonstrukcijama povijesnih razdoblja pokazuju ovakvu dosljednost i sklonost realizmu, ispravnije bi bilo reći naturalizmu.

Gledatelju se doista čini kao da se nalazi u samom epicentru zbivanja, među topovskim kuglama i raznesenim tjelesima, kao da živi u ondašnjim higijenskim, klimatskim i društvenim uvjetima. Izvrstan film koji može biti uzor i današnjim autorima sklonim posezanju za grandioznim povijesnim temama.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum