Borba za pravo na stan

KINO: IZBAČENI, redatelja Fredrika Gerttena

Trenutno se u hrvatskim kinima prikazuje višestruko nagrađivani dokumentarac „Izbačeni“ (Push), švedskog redatelja, novinara i aktivista Fredrika Gerttena, kojemu nije bilo teško svratiti do Hrvatske da bi predstavio svoj film.

Nakon gostovanja u zagrebačkom Dokukinu KIC, Gertten je 1. svibnja u pulskom Kinu Valli razgovarao s arhitekticom Helenom Sterpin o globalnoj krizi stanovanja i svojem dokumentarcu. Gerttenov film bavi se problemom sve većeg manjka stambenih prostora za obične ljude, koji je prisutan u brojnim razvijenim ekonomijama svijeta. Suština problema je u tome da moćni investicijski fondovi otkupljuju i renoviraju nekretnine u atraktivnim gradskim četvrtima, a zatim ih prodaju po cijenama koje su nedostupne prosječnim ljudima.

Paradoksalno je da tako ulažu novac i veliki mirovinski fondovi, čime zapravo zagorčavaju život onima (radništvu i srednjoj klasi) o čijoj bi se budućnosti trebali brinuti. Osoba koja povezuje cijelu priču i narativno spaja slučajeve iz raznih krajeva svijeta je Leilani Farha, u to vrijeme posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za stambenu problematiku čiji angažman izvire iz svakog kadra filma.

Ponajprije valja naglasiti da je ovdje riječ o iznimno skupoj i zahtjevnoj produkciji, koja je apsolutno nedostupna, primjerice, hrvatskim redateljima koji se bave sličnim temama. Mogućnost snimanja na svim kontinentima u iznimnoj kvaliteti, prisustvovanja sastancima vođa najvećih svjetskih gradova ili vođenja intervjua s Nobelovcem Josephom Stiglitzem doista je privilegij koji nije dostupan svakom redatelju.

No, Gertten je tu produkcijsku prednost iskoristio vrlo spretno, režirajući film koji je iznimno angažiran, a ujedno razotkriva brojne kontroverze današnjih društveno-političkih i financijskih sustava. Povrh toga, dokumentarac je i vrlo filmičan i vizualno nadahnut, budući da Gertten svojim vizualnim stilom dojmljivo predočava urbani kontekst današnjeg svijeta.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 7 = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum