Dvodijelna filmska svečanost Pulske filmske tvornice u kinu Valli

Sedam starih i jedan novi pulski film

• Svoj doprinos obilježavanju Dana Grada Pule sinoć su u Kinu Valli predstavnici Pulske filmske tvornice dali dvodijelnom filmskom svečanošću na kojoj je u prvom dijelu obilježeno pokretanje nove interaktivne internetske stranice na kojoj će biti pohranjeno ono što se uspjelo sačuvati od tzv. amaterskih radova, odnosno neprofesijskih filmova Istre i Pule, dok je drugom dijelu večeri premijerno prikazan novi film Elvisa Lenića „Monolog o Puli“.

Kako je na početku objasnio voditelj Pulske filmske tvornice, Marko Zdravković –Kunac, od jučer je unutar stranica Pulske filmske tvornice dostupna jedna nova – Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre koja se polako popunjava. Sadržavati će filmove koji su snimani na 8 i 16-milimetarskim vrpcama, VHS-u, mini DV-u i drugim formatima, a vremenom propadaju i kako bi se sačuvali potrebno ih je digitalizirati jer su vrijedan povijesni dokument lokalne kulturne baštine. Važno je naglasiti da autori koji su u posjedu filmskih materijala mogu svoje filmove prijaviti popunivši prijavnicu na stranicama Zbirke, a sakupljeni materijal će Pulska filmska tvornica digitalizirati i putem nove stranice dati na besplatno korištenje javnosti. U fizičkom obliku, prema želji autora i vlasnika, sva do sad a i u buduće prikupljena filmska građa biti će trajno sačuvana u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Na Zbirci zajedno rade Sanda Letonja-Marjanović, Velimir Todorović i Marko Zdravković-Kunac.

Kao ilustracija, u Kinu Valli prikazano je sedam filmova koji su već uploadani na stranicu: Prvi je bio učenički rad iz 1985. danas u dijaspori afirmiranih pulskih umjetnika Goran Parlova i Nadana Rojnića, kratki animirani film”2001″, nastao u pulskom ŠPUD-u, pod mentorstvom profesora Ivana Obrovca. Zatim je prikazan također animirani film “Staro i novo” iz 1979. godine, duhoviti učenički rad Damira Bibera, nastao u suradnji Kino kluba Arena i OŠ 43. Istarske divizije. Preostali prikazani filmovi nastali su u sklopu Kino kluba Jelen: dokumentarni film Marka Bušića “Bumbarska fešta” iz 1973., te također dokumentarni film Mira Ploja “Amen” iz 1970., koji prati jednu akciju/performans kad je skupina pulskih mladića nosila veliki križ od Portarate do crkve sv. Antuna. Posjetitelji su još imali prilike pogledati dokumentarno-eksperimentalni film „Bokaleta“, rad Boška Obradovića iz 1968., te film „Moja ulica”, za koji nema potpisanih autora, a prikazuje pulski centar kako je izgledao 1964. godine.

U drugom dijelu filmski autor i kritičar Elvis Lenić premijerno je predstavio svoj novi film „Monolog o Puli“, inspiriran kultnim „Monologom o Splitu“ slavljenog splitskog filmskog eksperimentatora Ivana Martinca. Kako je Lenić pojasnio, nemoguće je doslovno preslikati taj uradak, ali je film „Monolog o Puli“ svojevrstan hommage tom remek-djelu, u smislu da se u izradi (uz veliku pomoć Zdravkovića – Kunca kao montažera i producenta) nastojalo zadržati Martinčevu sedmominutnu formu, isti broj kadrova, glazbenu podlogu (Ravelov „Bolero“) te brzu izmjenu prizora grada, plaže i groblja. Dodatna poteškoća bila je u velikom poslu pregledavanja kompletnog sačuvanog materijala iz arhive Kino kluba Jelen, kako bi se odabrali kadrovi za ovaj meta-film.

Naime ti su materijali, zbog neuvjetnih prostora gdje su godinama bili pohranjeni, različite kvalitete, za mnoge je filmove izgubljen ili oštećen tonski zapis, neki su crno-bijeli a neki u boji ili sepija efektu, a i sami motivi nisu striktno vezani za Pulu. Rezultat možda nije na razini filma kojem je posvećen, ali je svakako – posebno Puležanima – zanimljiva kartolina Pule iz tih vremena.

Svečani programi PFT-a povodom Dana Grada Pule i 10. rođendana Kluba PFT-a nastavljaju se u četvrtak, 6. svibnja, kad će se u Kinu Valli održati svečana sjednica s dodjelom priznanja i projekcijom izbora iz desetgodišnje produkcije PFT-a, a nastavlja se izložbom i proslavom u samom Klubu.

Tekst Daniela KNAPIĆ

Leave a Reply


6 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum