Izložba Ivane Armanini “KOMIK od A do ZE” u labinskom DKC-u Lamparna

Samostalna izložba svjetski priznate underground strip autorice Ivane Armanini naziva “KOMIK od A do ZE” bit će otvorena u petak, 21. svibnja u 20 sati, u labinskoj galeriji DKC-a Lamparna. Radi se o drugoj po redu u sklopu izložbenog ciklusa Akumulator 2, kojega je njegov autor i voditelj Galerije Lamparna Damir Stojnić osmislio kao pokušaj iznalaženja onog višeg izvora snage po kojem se određena obična radnja ili objekt mogu transponirati iz tijeka svakodnevice u sferu umjetnosti, utječući time i na sam razvoj naše percepcije pojavnog svijeta. Pored stripova Ivane Armanini, na izložbi će biti predstavljen i nagrađeni, 18. broj tiskanog albuma Komikaze s radovima više od 20 autora.

“Njene table su tako organizirane da se mogu iščitavati u oba pravca: i kao stripovi koji imaju svoju radnju, ali i kao cjelovite slike. Tu je i ta kratka forma od jedne table u obliku kvadrata, kao fraktalnog odraza etalona stripovskog okvira kadra ili točnije – scene. Kao u punk pjesmama: tri akorda, tri minute, ‘fuck you all’ i kraj. Da kažemo filozofski: iz minimuma označitelja izvlači se maksimum značenja, ponekad i proturječnih… U Ivaninim stripovima se samo radi o tome da je označitelj ironijskim odmakom oslobođen težine označenog, rezervirajući si tako vječito prazno mjesto. A prazno mjesto uvijek priziva da ga se zauzme, da se na njega sjedne, ne bi li ti već u idućem trenu dalo vritnjak, taman kad pomisliš na osvojeno prijestolje. Općenito je tako u životu, a Ivanini stripovi tako vjerno preslikavaju upravo taj proces. Možda ćete zato ponekad imati osjećaj da se njeni stripovi izravno obraćaju vama, i na neki vas način pomalo sprdaju. Ako im se u tome pridružite, učinak može biti terapijski blagotvoran”, stoji u predgovoru kataloga izložbe kojega je napisao Damir Stojnić.

Ivana Armanini (1970, Zagreb) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 1995., a 2002. godine osniva “Komikaze” – međunarodnu mrežu za proizvodnju i promociju autorskog stripa te za širenje strip aktivnosti na internetu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mladih autora/ica. Komikaze svake godine objavljuju tiskani album stripova, koje tijekom godine prezentiraju i u svojim webzin izdanjima. Pandemijske 2020. godine Komikaze album br. 18 dobija prestižnu Grand Prix nagradu za alternativni strip na najvećem europskom strip festivalu u francuskoj meki stripa Angoulemeu.

Izložba u Galeriji “Lamparna”, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, ostaje otvorena do 5. lipnja, a može se razgledati isključivo uz prethodnu najavu, svakim radnim danom od 10 do 15 sati.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum