Izložba Tilena Žbone „DEMAGOGICAL MOON FROM 1979“ u Gradskoj galeriji LABIN

Samostalna Izložba Tilena Žbone naziva „Demagogical Moon From 1979“ bit će otvorena u petak, 14. svibnja u 19 sati u Gradskoj galeriji Labin. Autor se predstavlja serijom slika recentne produkcije, u kojima istražuje i iz ekstrovertnog pogleda reinterpretira medijske sadržaje te ih pretvara u studije društvenih fenomena i aktualnih političkih i etičkih pitanja.

„U slikama Tilena Žbone prepoznajemo rezultat specifičnih vrijednosti, ali to naše „prepoznavanje“ nije tumačenje djela, još manje imperativni orijentir za tuđa čitanja, nego doista tek naš/moj doživljaj djela. Izneseni stavovi mogu biti poticaj za „druga čitanja“, ali u osnovi ostaju tek fragment unutar mnoštva indikativnih viđenja, partikulariteti jednog potencijalno zaključnog, složenog „pogleda“. Žbonin rad ne trpi jednodušnost i ne traži decidiranost. Prostore njegovih slika nastanjuju ljudski likovi zbiti u neke gomile ili prostrti u nekoliko grupacija. U živome pokretu, ali bez funkcionalnog opravdanja, ti su likovi razbili prostor, ali na neki način rade i na njegovoj integraciji. Mada se čini da je riječ o velikome mnoštvu stalno su prisutni postupci „animiranja“ likova, prikazi u simultanitetu: osim prostora važno je dakle i vrijeme“, piše Marijan Špoljar u predgovoru kataloga izložbe.

Tilen Žbona rođen je 1976. u Kopru. 2001. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji u klasi prof. Carla di Raca. 2007. godine uspješno je obranio magistarski rad pod naslovom „Kodiranje i dekodiranje video rada“ i time stekao pravo na unapređenje u magistra umjetnosti, a 2011. godine Senat Akademije za likovnu umjetnost i dizajn Sveučilišta u Ljubljani dodijelio mu je Priznanje „Važna umjetnička djela“. Na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani 2017. Žbona je obranio doktorsku disertaciju „Upotreba novih medija u nastavi prostornog dizajna u osnovnoj školi“, te stekao zvanje doktora znanosti u području obrazovanja učitelja i odgojnih znanosti. Od 2015. član je Sveučilišnog opservatorija umjetnosti Rektorske konferencije Republike Slovenije. Trenutno radi kao izvanredni profesor na Pedagoškom fakultetu Univerze na Primorskem, u Kopru. Svoje radove dosad je predstavio na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu.

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin moguće je posjetiti do 5. lipnja, od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin i Grada Labina.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 1 = 9

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum