Prezentacija Zbirke neprofesijskog filma Pule i Istre i projekcija filma „Monolog o Puli“ Elvisa Lenića u kinu Valli

Svečano stavljanje u pogon i prezentaciju interaktivne internet stranice Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre u organizaciji Pulske filmske tvornice bit će održana u ponedjeljak, 3. svibnja u 19 sati u Kino Valli, a u sklopu Dana Grada Pule. Poslije programa u 20 sati slijedi premijera filma „Monolog o Puli“ redatelja Elvisa Lenića.

Zbirka sakuplja i učiniti dostupnim sve filmove, filmske i video zapise te ostale filmske materijale nastale na području Pule i Istre do 2001. godine stvorene od strane zaljubljenika u film koji su djelovali samostalno ili unutar raznih filmskih i kino klubova, škola, radionica, udruga, institucija. Riječ je filmovima na 8 i 16 milimetarskim vrpcama, VHS-u, mini DV-u i drugim formatima koji vremenom propadaju, a čine našu baštinu.

Autori i vlasnici materijala mogu samostalno prijaviti film putem prijavnice na stranicama Zbirke, a sakupljeni materijal Pulska filmska tvornica će digitalizirati i dati na besplatno korištenje javnosti. U fizičkom obliku, prema želji autora i vlasnika, sva filmska građa bit će stalno pohranjena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre kao donacija.

U sklopu prezentacije Zbirke bit će prikazani sljedeći filmovi:

Goran Parlov i Nadan Rojnić: “2001”

Animirani, 1985., boja, bez tona, 1’15, ŠPUD Pula (prof. Ivan Obrovac)

Damir Biber: “Staro i novo”

Animirani, 1979., boja, bez tona, 2’52, Kino klub Arena, OŠ 43. Istarske divizije, Pula

Marko Bušić: “Bumbarska fešta”

Dokumentarni, 1973., boja, ton, 5’32, Kino klub Jelen, Pula

Miro Ploj: “Amen”

Igrani, 1970., boja, ton, 6’28, Kino klub Jelen, Pula

Boško Obradović: “Bokaleta”

Dokumentarni, 1968., boja, ton, 6’02, Kino klub Jelen, Pula

Nepoznati autor/ica: “Moja ulica”

Dokumentarni, 1964., c/b, bez tona, 6’43, Kino klub Jelen, Pula

Nakon premijere filma „Monolog o Puli“ uslijedit će razgovor s ekipom filma: autorom Elvisom Lenićem te montažerom i producentom Markom Zdravković-Kuncem.

„„Monolog o Puli“ je kratki dokumentarno-eksperimentalni film inspiriran kultnim filmom „Monolog o Splitu“ redatelja Ivana Martinca. Film traje isto kao Monolog o Splitu točno 7 minuta i 21 sekundu, koristi se ista glazba – Ravelov Bolero te isti omjer i duljina pojedinih sekvenci, a montiran je u cijelosti od filmskog materijala iz arhiva Kino kluba Jelen. Slično „Monologu o Splitu“ i ovdje se propituje odnos života i smrti, vječnog i prolaznog, ali se dotiču sociološki, politički, metafilmski i drugi elementi u kontekstu novije pulske povijesti“, navodi redatelj.

„Monolog o Puli vibrira dvostrukim dijalogom s filmskom poviješću. S jedne strane film živo razgovara s djelom Ivana Martinca koje mu je poslužilo kao polazište, a koje je nastalo šezdeset godina ranije u Splitu. S druge strane tu je još i važniji dijalog s prošlošću vlastitog grada onako kako se ona pojavljuje na pokretnim slikama pronađenima u arhivu Kino kluba Jelen. Ovo dvostruko kretanje „Monologa o Puli“ prema prošlom i svršenom paradoksalno proizvodi film koji se snažno kreće naprijed tražeći nove perspektive, vizije i mijene na gradskim ulicama kojima su, kao i samom filmu, trajanje i pokret njihove najdublje dimenzije“, piše Višnja Vukašinović.

Ulaz u Kino Valli je besplatan. Programe Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum