Program posvećen Marčelu Brajnoviću u Klubu Pulske filmske tvornice

Program posvećen nedavno preminulom nadrealnom umjetniku, proroku i slikaru Marčelu Brajnoviću bit će održan u četvrtak, 13. svibnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice.

U sklopu programa bit će prikazan dokumentarni film „Rat za Harmagedon“ redatelja Zdravka Mustaća, a sa okupljenom publikom u Klubu Pulske filmske tvornice te sa Zoom publikom o povezanosti načina života, mišljenja svijeta i stvaranja umjetnosti osebujnog Marčela Brajnovića kroz njegovo djelo „Rat za Harmagedon“ razgovarat će multimedijalni umjetnik i pedagog Tomislav Brajnović te akademska kiparica i pedagoginja Roberta Weissman Nagy.

Marčelo Brajnović (22. lipanj 1934. – 12. travanj 2021.) umjetničkog nadimka Ilijah, rođen je u Rovinjskom Selu. Kao 19-godišnjak izlaže na Prvom filmskom festivalu u Puli 1953. s grupom Val di bora koju osim Marčela čine Bruno Mascarelli, Zora Matić i Žarko Naunović. Jedan od osnivača Umjetničke kolonije Rovinja i rovinjske Grisije.

U Zagrebu 1960. godine završava Školu primijenjene umjetnosti. Od 1965. godine bio je član HDLU. Kao umjetnik pokazuje široki spektar interesa, od skulpture, crteža, slikarstva, pa do konceptualnih instalacija, performansa i pisanja. U mladosti bio je blizak Novim tendencijama, minimalizmu, apstraktnoj slici, da bi kasnije, slijedom odlaska i djelovanja u Italiji, naglašenije djelovao u području nadrealnog. Djela su prožeta duhom postmodernizma. Najpoznatije mu je djelo instalacija „Rat za Harmagedon“. Umjetnički se oslovljava veleposlanikom Veleposlanstva Kraljevstva Božjeg Golo Brdo, Rovinjsko Selo Kraljevina Hrvatska. Radio je u Rovinjskom Selu u vlastitoj umjetničkoj rezidenciji na Golom Brdu.

Igor Zidić, Vladimir Bužančić i Branko Cerovac ukazivali su hrvatskoj javnosti kako se premalo govori o Brajnovićevom umjetničkom djelu, iako je izlagao na brojnim izložbama u inozemstvu na kojima je dobio nagrade (Rovinj, Milano, Pistoia, Varrena, Torino) i iako su mu djela dio stalnih postava brojnih galerija, nacionalnih i privatnih kolekcija diljem svijeta.

Tomislav Brajnović rođen je u Zagrebu, a završio je srednju školu grafičkog dizajna u Puli u klasi profesora Ivana Obrovca. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999. godine u klasi profesora Đure Sedera. Predaje Nove medije, Mapiranje grada i Rekontekstualizaciju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Djeluje kao multimedijalni umjetnik  koji kontinuirano izlaže u hrvatskim i međunarodnim galerijama i muzejima te objavljuje radove i tekstove na društvenim platformama. Od 2007. godine vodi projekt ‘Studio Golo Brdo’, umjetnički rezidencijalni program i galeriju suvremene umjetnosti u Istri. Autor je i projekta ‘Večera s umjetnikom’, a nedavno je pokrenuo seriju razgovora uživo pod nazivom ‘Duhovna revolucija’. Svoje umjetničko djelovanje velikim dijelom prebacuje u područje društvenih medija naglašavajući važnost i relevantnost poruke u realnom vremenu.

Roberta Weissman Nagy rođena je u Puli gdje završava srednju umjetničku školu pod vodstvom profesora Ivana Obrovca. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Beogradu, na Odsjeku za kiparstvo i likovnu pedagogiju, u klasi profesora Jovana Kratohwilla. Stvara inspirirana metalom kao polaznim materijalom u promišljanju vizualnih rečenica u prostoru. Osim skulpture bavi se izvaninstitucionalnim oblikom edukacije i multimedijom. Uz iznimno aktivnu umjetničku praksu, bavi se i pedagoškim radom. Za svoj je stručni rad višestruko je nagrađivana. Izlagala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i svijetu.

Ulaz na projekciju je besplatan. Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

http://bit.ly/BrajnovicM

Meeting ID: 884 0056 3351

Passcode: 281973

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum