Sa(n)jam knjige u Istri: Otvorena izložba ilustracija Maje Celija

“Gradus ad Parnassum”

• Izložba ilustracija Maje Celija koju su mnogi jedva dočekali i sa znatiželjom je razgledali otvorena je u petak, 21. svibnja u pulskoj Galeriji Makina. Izložba je najava 26. izdanja pulskog festivala knjiga i autora, Sa(n)jam knjige u Istri koji počinje 4. lipnja.

Ilustracije objedinjene pod nazivom “Gradus ad Parnassum” prvi je sveobuhvatniji pregled njenih radova u Puli u posljednjih deset godina. Celija je u Puli provela djetinjstvo i ranu mladost. Završila je studij ilustracije u Istituto Europeo di Design u Milanu te grafički dizajn u C. F. P. Bauer u Milanu. Od 2019. predaje ilustraciju na Accademia di Belle Arti u Bologni, a živi i radi na relaciji Pula – Pesaro.

Voditelj Makine, Hassan Abdelghani prilikom otvaranja izložbe rekao je kako tako nešto prekrasno do sad nije ugostio u svojoj galeriji te iskazao Celiji svoje poštovanje. Magdalena Vododpija, direktorica Sajma, zadovoljno je naglasila kako tom izložbom počinje i najava Sajma koji je u prosincu, svega nekoliko dana prije njegova održavanja, otkazan. „Od tada smo se dizali i padali, ali ova je izložba najbolja najava prvog ljetnog Sajma u njegovoj povijesti“, istaknula je. Dodala je kako se, iako je dugo daleko od doma, u Celijinim djelima osjeća duh grada. Pozvala je okupljene na Sajam koji se održava u prostoru bivše tvornice Trikotaža i dvorištu Shipyarda. „To je mitski prostor grada u samom njegovom središtu, a Sajam je posveta radnicama Trikotaže“, naglasila je.

Paola Orlić, kustosica izložbe, prilikom otvaranja rekla je kako je Celija prije 12 godina radila plakat za prvi Monte Librić a sada se vidi da je izrasla u zrelu autoricu. „U Makini je izloženo 20 radova, među kojima i vrijedan plakat za nikad održan Sajam u prosincu. Na njemu je, kao i u ostalim Majinim radovima, sveprisutna Pula“, rekla je Orlić. Dodala je da su radovi izloženi bez stakla kako ne bi smetala refleksija. „Slavna planina Parnas, mitski dom Apolona, Dioniza i zaigranih Muza u čijem podnožju leži Delftsko proročište i vrelo Kastalije čija voda nadahnjuje pjesnike, imaginarni je uspon koji od davnina savladavaju umjetnici u potrazi za inspiracijom. Svi se oni mitskom toposu i njegovim Muzama utječu s puno čežnje, stoga ne čudi činjenica da je glasoviti priručnik za sastavljanje stihova s pjesničkim frazarijem i svime što je potrebno za uzvišeno umijeće stihoklepstva tijekom vremena prozvan upravo “Gradus ad Parnassum” ili u doslovnom prijevodu: “Stuba, korak k Parnasu”. Upravo tako je prigodno naslovljena ova izložba“, istaknula je Orlić.

Vidno ganuta, Celija je toplo pozdravila sve prisutne koji su je podržali glasnim pljeskom. Poslije je izjavila da joj u Puli srce „drugačije kuca“. Govoreći o radovima na izložbi, rekla je da je riječ o radovima iz zadnje tri slikovnice koje je ilustrirala a koje se mogu prelistati u Makini. O povratku u Pulu rekla je: „Ovoga puta su me doslovno dovukli ovdje. Tog dovlačenja ne bi bilo da je Sajam bio u prosincu kako je i planirano. Tada smo sve to osmišljavali, ja sam napravila plakat, bili smo puni energije i bilo je stvarno sve super. Onda je, na žalost, zbog pandemije sve stalo, odgođeno je do daljnjega. Potom je Stožer dao dva termina, Sajam je trebao biti nešto prije lipnja pa opet nije bio te smo konačno došli do ovoga termina. Tako da se meni i ovo sada činilo da se neće ostvariti stoga sam baš na brzaka stigla i u Pulu i to na svega dva dana. Sve sam prepustila kustosici i voditelju Makine i stvarno sam oduševljena kako su to odradili“, rekla nam je.

Prvo im je za izložbu dala 50 radova jer su radovi mali, a po tlocrtu Makine činilo joj se da će to biti taman. Međutim, potom su napravili uži izbor i u konačnici izložili 20 radova. Uz tri slikovnice, izložen je i jedan samostalan rad koji je rađen za galerije te plakat za nikad održan Sajam u prosincu. „Ovo je moja treća samostalna izložba u Puli, prethodne dvije su bile u Cvajneru gdje sam 2007. godine izložila svoje diplomske radove koji su bili dosta drugačiji od ovoga što sad radim, a nekoliko godina poslije sam izlagala u MMC-u Luka gdje je postavljena velika izložba slikovnica“, ispričala je Celija napomenuvši kako je svaki put kad izlaže u Puli sve više ganuta. Možda je to stoga što je Pula kao grad inspiracija mnogim njenim radovima.

„To je uvijek negdje u meni. Kad god osmišljavam neku ilustraciju i trebaju mi tzv. sporedni likovi uvijek se nekako u mislima nadovežem na Pulu. Tako je i kad trebam raditi neku atmosferu. To je nešto što je uvijek u meni, što se nataložilo godinama i onda se toga svako toliko sjetim i po potrebi izlazi na površinu“, izjavila je. Smatra da Pula ima mnoge talente, a za primjer daje vrhunski postavljenu izložbu u Makini te dodaje kako nemamo što zavidjeti drugima. „Tu ima jao puno kvalitetnih stvari, kvalitetnih ljudi koji imaju što za reći“, ističe i napominje ako joj je uvijek prva asocijacija na Pulu – PUNK. „To mislim i doslovno i u prenesenom značenju. Taj punk i ta anarhija nekad čak zna malo zasmetati, posebno kad dođem iz vrlo uređenog Pesara gdje je sve po špagi. No, Pula je za razliku od Pesara slojevita, puna povijesti. Zanimljivo je da su mnogi velikani vezani za Pulu, prošli su kroz Pulu… To Pesaro nema“.

Izložba Maje Celije u Makini može se razgledati do 2. lipnja. 26. izdanje pulskog festivala knjiga i autora održat će se u Puli od 4. do 13. lipnja pod sloganom “Di smo?”. Festivalska knjižara bit će smještena u hali bivše tvornice Arena trikotaža, a književna događanja odvijat će se u dvorištu Shipyard puba.

Tekst i fotografije Paola ALBERTINI

Leave a Reply


− 2 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum