Deset europskih filmova u konkurenciji Međunarodnog programa 68. Pule

U Međunarodnom programu 68. Pulskog festivala, za nagrade će se natjecati deset recentnih naslova europske kinematografije, a među njima su i tri manjinske hrvatske koprodukcije. Od njih se posebno ističe „Baksuzno bubanje ili bezumni pornić“ rumunjskog redatelja Radua Judea, pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea koji će u Puli imati svoju hrvatsku premijeru. Film preispituje osudu i predrasude konzervativnog društva nakon slučajno objavljenog porno uratka jedne profesorice. Od manjinskih koprodukcija u program je uvrštena i drama „Moje jezero“ albanskog redatelja Gjergja Xhuvanija s Vedranom Živolićem u jednoj od glavnih uloga te nastavak velikog regionalnog akcijskog hita „Južni vjetar 2 – Ubrzanje“ srpskog redatelja Miloša Avramovića koji će u Puli doživjeti i svoju svjetsku premijeru.

Osim tri spomenute manjinske hrvatske koprodukcije za nagrade će se boriti još sedam novijih europskih naslova koji su svoje svjetske premijere imali na festivalima u Cannesu, Veneciji, Varšavi, Moskvi, Göteborgu i Zürichu. Iz Italije dolaze dva filma. O posljedicama sumnje o vlastitoj odluci da odbije pomoći žrtvi prometne nesreće s nacističkom tetovažom pripovijeda film snimljen u Trstu, „Ne mrzi“, debitanta Maura Mancinija, dok priču o suočavanju samohranog oca s terminalnom bolešću donosi naslov „Nigdje posebno“ redatelja i producenta Uberta Pasolinija, u talijansko-britansko-rumunjskoj koprodukciji, s Jamesom Nortonom u glavnoj ulozi. Oba filma premijerno su prikazana na festivalu u Veneciji. Iz Rumunjske dolazi duhovita politička satira „Kampanja“ redatelja Mariana Crisana dok je ljubimac europske festivalske publike film „Limbo“ redatelja Bena Sharrocka, dramska komedija o izbjeglicama privremeno smještenim na škotski otočić u iščekivanju svojih dozvola boravka i šansi za bolji život. Finski film „Društvene igre“ redateljice Jenni Toivoniemi duhovit je prikaz kasnog odrastanja grupe prijatelja. Iz Austrije dolaze dva filma: hvaljeni „Hochwald“ redateljice Evi Romen o mladom homoseksualcu iz provincije koji se mora suočiti s posljedicama terorističkog napada i iznenadne smrti prijatelja, a „Lisica u rupi“ Armana T. Riahija dinamična je drama o novom učitelju u zatvoru za maloljetnike koji je primoran suočiti se sa svojim strahovima i nesigurnostima.

Filmove Međunarodnog programa ocjenjuje tročlani ocjenjivački sud koji ujedno dodjeljuje Zlatnu arenu za najbolji film, Posebno priznanje ocjenjivačkog suda, zatim Zlatnu Arenu za najbolju manjinsku koprodukciju te za hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Osim nagrada ocjenjivačkog suda, filmovi će dobiti i Diplomu za najbolje ocijenjeni film od strane publike te Nagradu kritike koju dodjeljuje ocjenjivački sud filmskih kritičara.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum