Izložba “Uslojeni horizonti svjetla” u pulskoj galeriji HDLU-a Istre

Izložba naziva “Uslojeni horizonti svjetla” bit će otvorena u petak, 25. lipnja u 19 sati u pulskoj galeriji HDLU-a Istre. Riječ je o samostalnoj izložbi troje autora: Darka Brajkovića Njape, Slađana Dragojevića i Mirande Legović, članova HDLU-a Istre, te ujedno petoj samostalnoj izložbi u sklopu programa HDLU-a Istre za 2021. godinu. Kustos izložbe je Eugen Borkovsky. Snimak otvorenja i postava izložbe bit će moguće pregledati i online na službenim internetskim stranicama HDLU-a Istre, kao i na Facebook stranici i YouTube kanalu udruge.

„Izvan površnog pogleda, skriveno u slojevima oblika, titra postojanje kojime je prožet univerzum. Iako je pojam „univerzum“, poput pojma „ljubav“, otrcan i zlorabljen, ovdje ga prizivam u najdoslovnijem obliku: univerzum kao nepojmljivo prostranstvo energija mikro i makro pojavnosti čiji smo mi, ljudi recentnog trenutka, mali djelići. Kvantna fizika i suvremena filozofija govore o tome. Svijet oko nas pokazuje se kao nesigurno i uz to proizvoljno interpretirano okruženje. Ljudski mozak je priprosta i nerazvijena tvorevina te nije u mogućnosti spoznati ono što ne vidi, ono što ne čuje, ono što ne može opipati ili okusiti. Bit događanja ostaje neprimijećena. Zbog oskudnih i nerazvijenih osjeta, stanovnik malog planeta u zakutku svemira, od straha je morao izmisliti bogove i vragove, materijalne vrijednosti poput zlata i moneta. Podijelio se po vjerama i nacijama. Ovisnost o religiji odaje naš strah i neznanje. Nacionalnosti su segregacije kojima se opravdava osvajanje i ograničavanje tuđe kvalitete života. Najviše krvi tijekom povijesti čovječanstva proliveno je pod vjerskim i nacionalnim barjacima. Smiješne su čvrste teritorijalne podjele prema jeziku. Još je smješnije da pojašnjena o okruženju i klimatskim mijenama, u obliku rigidnih pravila, dodjeljuje neki bradati čovjek koji živi na oblacima. Mnogo morbidnija, dramatičnija je nametnuta koncepcija borbe protiv nevidljivog neprijatelja“, piše kustos Borkovsky u uvodu opisa izložbe.

Darko Brajković Njapo rođen je 1986. u Puli. Prve kontakte s likovnim oblikovanjem ostvaruje u kamenoklesarskoj radnji djeda Petra Jurića u Pazinu. Rano pokazuje interes za trodimenzionalno oblikovanje. Ostvario mladalačke cikluse: Zečevi – mjesečari; Morski psi. Pohađao klesarsku radionicu Siparis (Janez i Aleš Pirnat, Katoro, Umag). Sudjelovao u radu galerije “Um-art” (voditelj A. Bumbak). Učesnik je projekta Suvremenost 2002. (mladi Istre). Kreativno se druži s umjetnikom Andrejem Zbašnikom i performerom Davidom Belasom. Izlagao na mnogobrojnim selektiranim kolektivnim i samostalnim izložbama. Nagrađen je Prvom nagradom na „16. međunarodnoj izložbi minijatura“ u Zaprešiću, 2013. godine te nagradom HDLU Istre 2021. godine. Član je HDLU Istre.  Živi i radi između Grožnjana i Umaga u Istri.

Slađan Dragojević, fotograf i ultramaratonac rođen u Hrvatskoj. Živi u Bujama. Samostalno izlagao u Grožnjanu, Puli, Varaždinu, Rovinju, Umagu, Trstu, Zagrebu, Šibeniku i Bujama. Učestvovao u mnogobrojnim selekt. likovnim projektima. Diplomirao fotografiju na Visokoj strukovnoj školi u Sežani (SLO). Nagrađivan nekoliko puta. Radio kao voditelj programa Grad. gal. Orsola Buje. Član HDLU Istre.

Miranda Legović rođena je 1961. godine u Čakovcu. Završila je ŠPU u Zagrebu, odjel fotografije. Radove je predstavila na cca 20 samostalnih i 40 kolektivnih, selektiranih, likovnih prezentacija u domovini i inozemstvu. Njeni su radovi objavljeni kao naslovnice ili ilustracije mnogih monografijskih, reklamnih i kataloških izdanja. Dobitnica je nekoliko priznanja. Održala je mnogobrojne edukacijske radionice. Bila je inicijatorica i/ili članica žirija za više likovnih manifestacija (HR, SLO, I, BiH…). Organizatorica je i inicijatorica međunarodnih likovnih događanja u Novigradu, (Zaj. Talijana, Foto-extempore Novigrad…). O njenom radu objavljeno je mnoštvo recenzija, komentara, intervjua i sl. u javnim medijima. Članica je HDLU Istre, ima status Samostalnog umjetnika, (HZSU Zagreb). Živi i radi u Novigradu/Grožnjanu, Istra.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum