Izložbe Petre Pletikos i Ive Horvat otvorene u novigradskoj Galeriji Rigo

U organizaciji Muzeja Lapidarium, u maloj novigradskoj galeriji Rigo, otvorene su u petak 18. lipnja dvije samostalne izložbe mladih pulskih umjetnica Petre Pletikos i Ive Horvat. U prisustvu autorica, izložbe je otvorila kustosica dr.sc. Jerica Ziherl, a radovi će se moći pogledati do 18. srpnja.

Ove izložbe dio su već tradicionalnog predstavljanja radova umjetnika i umjetnica nastalih za vrijeme njihovog boravka na AiR Kuberton (Artists in Residence), odnosno na Umjetničkoj rezidenciji u malom istarskom mjestu Kuberton na gornjoj Bujštini. Ovaj projekt zajednički je napor Muzeja Lapidarium pod vodstvom ravnateljice Ziherl koja predlaže suvremene umjetnike mlađe generacije iz Hrvatske i Galerie Krinzinger i Krinzinger Projekte iz Beča koje zastupa poznata bečka galeristica Ursula Krinzinger koja odabire austrijske umjetnike, pa tako ove godine tamo borave Ana Sladetić, Milan Šabić, Miljana Babić, Stefanie De Vos i Angelika Wischermann.

Predstavljajući ove dvije selekcije iz šireg opusa pulskih autorica  koje često zajedno djeluju i rade, Ziherl je kazala da se radi o dijalogu dva naizgled potpuno različita senzibiliteta, ali s vrlo sličnim stremljenjima i vrijednostima. “Ova dva rukopisa, koja zasebno karakterizira monokromnost i određeni minimalizam, se u tom dijalogu suprotstavljaju motivima, bojama, slojevima značenja i naizgled nespojivim krajnostima. Ono što je zajedničko njihovim radovima jest propitivanje međuodnosa tih neizglednih krajnosti, prije svega digitalnog i analognog, tradicionalnog i eksperimentalnog, osobnog i javnog.”

Izložba Petre Pletikos je nazvana „Binary Landscaping“, prema seriji kojoj pripada, a sastoji od četiri rada nastalih u tehnici vektorska grafika, print na vinil foliji, izvedenih s mnogo ravnih i paralelnih linija, sa svrhom da predstave stvarni ili zamišljeni, stilizirani, pejzaž. Kustosica je usporedila ove slike s geometrijskom apstrakcijom Op Arta, nastale digitalnom transformacijom pejzaža vodeći se idejom glitch – arta (praksa korištenja digitalnih ili analognih grešaka u estetske svrhe, ili kvarenja digitalnih podataka, uključujući fizičko manipuliranje elektroničkim komponentama u svrhu umjetnosti). Umjetnica medij analognog crteža pretvara u digitalnu grafiku prenesenu na platno vodeći se estetikom “pogreške”. Radovi su uglavnom apstraktne, crno-bijele grafike u kojima se autorica služi elementima monokromnih površina i linja, naglašavajući prikrivene nepravilnosti vizualnog vokabulara i izričaja. Motiv pejzaža stilizacijom je doveden do linearnog crteža, gdje je sam motiv prepoznatljiv samo u naznakama, pretvarajući se u površine ispunjene linearnim rasterom. Radovi su zapravo kritika pojave koju doživljavamo posljednjih godina, a koja uzima sve veći mah, odnosno virtualni svijet postaje za sve više ljudi stvarnost. Petra Pletikos kazala je da njeni radovi stavljaju u suodnos prirodno i digitalno, gdje pretjerana involviranost u digitalni svijet stvara krivu percepciju svakodnevnice i okoline.”Lajtmotiv u mojim radovima je pejzaž koji je iskarikiran, stiliziran u crtež, a pojavljuju se elementi koji su sveprisutni u digitalnoj grafici koja nam je svakodnevni alat za rad, jer smo obje između ostalog i grafičke dizajnerice.”

Petra Pletikos rođena je u 1989. Puli. 2008. godine završava srednjoškolsko obrazovanje u školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, smjer grafički dizajn. Iste godine upisuje se na akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, gdje završava preddiplomski i diplomski studij 2014. godine. Interes pronalazi u raznim disciplinama iako fokus posljednjih godina stavlja na istraživanje međuodnosa geometrije, prostora i svjetla.

“Iva Horvat već dugo godina radi na seriji koja se zove “Preobražaji” odnosno „Metamorphosis”” navodi kustosica Ziherl, “započela je s običnim materijalom, kartonskim, jednokratnim tanjurima i na njih smještala svoje crteže različitih oblika, pomalo nadrealne ali i kontemplativne. Odlučili smo za ovaj put naručiti prave keramičke tanjure, koji su ručno oslikani te zapečeni.” Iva Horvat istakla je da je ova serija radova različita od većine drugih stvari koje radi, te da je ovo njen najintimniji postav, a čini ga 18 plitkih, bijelih, oslikanih tanjura s motivima naizgled fantastičnih bića u maniri kućnih ljubimaca, ili obrnuto, ali zapravo ništa od toga, objašnjava autorica. “To je zapravo dnevnik osjećaja koji nastaje, bez promišljanja, automatizmom trenutnih emocija koje iz nekog apstraktnog stanja prelaze u format crteža. Želim naglasiti i to da se Petra i ja bavimo dosta sličnim tematikama na različiti način. Jedna od stvari koja nam je zajednička je važnost te pogreške u procesu stvaranja, gdje pogreška u ovom slučaju označava mogućnost da rad dobije neki novi smjer ili da ta pogreška postane sama za sebe dio rukopisa. Kad nas dvije radimo zajedno, a tada su najčešće u pitanju multimedijski radovi poput videa, instalacija, ta tehnika dobiva jednu dodatnu dimenziju, jer u dijalogu nastaje puno više slojeva i značenja. Nas dvije imamo puno više zajedničkih točka u našim poetikama nego što to izgleda na prvi pogled.”

Iva Horvat rođena je u Dubrovniku 1986. godine. Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, smjer grafički dizajn završava 2004. godine, 2010. završava dodiplomski studij pri Accademia di belle arti di Venezia, a 2013. pri istoj akademiji i diplomski studij, smjer nove umjetničke tehnologije – multimedijsko projektiranje.

Tekst Lidija KUHAR i Marko ŠORGO

Fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


9 − = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum