Otvorena izložba fotografija Fernanda “Grožnjanci” u Gradskoj galeriji Fonticus

Povodom dana Grožnjana, u Gradskoj galeriji Fonticus otvoren je u subotu 19. lipnja, umjetnički, fotografski, likovni projekt “Grožnjanci/Grisignanesi – Social Eyes” čiji je autor engleski fotograf Fernando u realizaciji njegove supruge, umjetnice Tine Hofman. Projekt je pred mnogobrojnim posjetiteljima predstavio kustos Eugen Borkovsky, a načelnik općine Claudio Štokovac je proglasio izložbu otvorenom.

Izloženo je stotinu portreta stanovnika ovog gradića u crno bijeloj tehnici u formatu A3, a Fernandova izložba je za prisutne izazvala mnogo emocija, prvenstveno stoga što su mnogi po prvi puta imali priliku biti modeli, te vidjeti sebe portretirane uz ostale stanovnike, od kojih neke možda ni ne poznaju dok su drugi već dobro poznata lica. Kustos je tijekom predstavljanja napomenuo da će portreti biti darovani modelima, koji su pozvani i na kreativnu suradnju na način da osmisle slike ili tekst koji asociraju na njih osobno, te koji su po uzoru na medicinske maske postavljeni na sredini portreta. Otvorenju je prethodila glazbena izvedba djece školske dobi sa područja Grožnjanštine u kazališnoj dvorani.

Borkovsky u osvrtu kaže: “U vremenu visoke obljetnice postojanja Grada umjetnika, još jednom se osvrćemo stanovnicima grada Grožnjana. Iako su stanovnici koji se ne bave umjetničkim poslovima često, bar zbirno, spominjani u mnogim publikacijama, ovaj projekt dovodi baš njih u prvi plan. Zapravo, fotografirani su svi, ili skoro svi akteri grožnjanskog života, no, fotograf je projekt posvetio onima kojima umjetnost nije primarno zanimanje. Autor Fernando i koautorica, suradnica, koordinatorica Tina Hofman Grožnjancima i Grožnjankama obraćaju se ponaosob, direktno, nagovarajući ih na snimanje portreta. Za one koje nisu uspjeli kontaktirati, bio je objavljen javni plakat s pozivom, na koji se većina odazvala. No, ostavljena je mogućnost da se još koji preostali stanovnik Grožnjana fotografira, jer uz ovu izložbenu prezentaciju stotinjak portreta, radi se web stranica na kojoj će biti još mjesta. Uz to, na projekt se nadovezuje i film s tematikom vezanom uz našu znamenitu lokaciju, a sve to bit će objavljeno i nakon galerijske prezentacije ovog projekta. Važno je reći da su, uz samo fotografiranje portreta, svi portretirani bili pozvani na artističku suradnju te dobili obvezu biti kreativni: oblikovati stvar, objekt, sliku, instalaciju koja bi ih trebala odrediti.

„Autori projekta zadali su im zadatak da izvedu predmet koji će ih predstavljati, a koji će biti postavljeni ispred njihovih portreta, po uzoru na maske koje smo trebali nositi. Građani, stanovnici, akteri ovog projekta prilažu najrazličitije vidove zadanog oblika maske. Tu su rukom izrađeni predmeti, predmeti iz domaćinstva, igračke, slike, crteži, ilustracije, bilješke, glazbeni zapisi. Neke su maske izrađene od fotografija značajnih predmeta, mjesta ili osoba u raznorodnim materijalima/tehnikama: tekstil, metal, kamen, keramika. Očito je da se Fernando ne zadovoljava prikazom oblikovnog stanja, već napor usmjeruje ka značenju. On fotografijama oduzima kolor ali ostavlja boju očiju, pa je naslov projekta proširen i nosi podnaslov: Social Eyes. Percepcije je formalno opisiva odnosima između tonova, sjena, kompozicije, ali ovdje je zanimljiviji socijalni kontekst. Tako se još jednom inicira dobri duh kreativnog, umjetnošću obilježenog, istarskog grada na uzvisini. Uz ovu recentnu reviziju stanovnika našeg grada, u ime autora i osobno, zahvaljujemo našoj Općini na svesrdnoj pomoći u realizaciji. Čini se da i ovaj projekt nudi novi, bitan trenutak zajedništva u kronologiji Grada”, napominje Borkovsky.

Autor Fernando o svom projektu izrazio se stihovima te između ostalog rekao: „The mask can hide us – make us that little bit less human./But the eyes shine through like stars,/Small beacons of our true selves./And we all of us – always – have our Art.“

(Maske nas mogu skrivati – učiniti nas manje ljudima./Ali sjaj očiju probija se poput zvijezda,/Mali svjetionici našeg pravog ja./I svi mi zajedno – i uvijek – imamo našu Umjetnost.)

Fernando Marcus Stephen Rohan rođen je u Engleskoj, živio u Kanadi, SAD-u i na malom otočiću Guernseyu, Velika Britanija, prije preseljenja u Hrvatsku. Diplomirao je kazalište i arheologiju na Sveučilištu u Birminghamu. Školuje se na New York Institute of Photography. Član je međunarodne fotografske organizacije “The Societies”, gdje biva posebno prepoznat za figurativnu fotografiju i fotografiju evenata. Fernando je višestruko nagrađivan autor te učestalo izlaže s londonskom fotografskom grupom “Thirteen” („Trinaestorica”). U fotografskom radu Fernanda okupiraju teme povijesti, ljudske forme i svijeta prirode. Trenutno nalazi strast u istraživanju istarskih motiva, posebice Grožnjana, gdje se stacionira posljednjih petnaest godina. Blisko surađuje sa suprugom Tinom Hofman koja do danas ostaje Fernandov najdraži model i inspiracija.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


4 − 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum