Simpatičan dokumentarac o rodama i ljudima

KINO: STARAC I RODA, redatelja Tomislava Jelinčića

Tijekom lipnja u domaća kina sletio je dugometražni dokumentarac „Starac i roda“, redatelja i televizijskog novinara Tomislava Jelinčića, koji je imao iznimno dobru promociju u hrvatskim medijima.

Dijelom je razlog tome televizijska slava autora, a dijelom i medijski razvikana tema kojom se bavi. Jelinčić u svom filmu obrađuje ljubav između rode Malene, koja gotovo tri desetljeća živi u Slavonskom Brodu sa svojim dobročiniteljem Stjepanom Vokićem, i Klepetana koji svakog proljeća dolijeće iz dalekih krajeva da bi s Malenom napravio potomstvo.

Iako bi takva tema možda bila zanimljivija nekom inozemnom gledatelju koji ne zna ništa o tom slučaju, za razliku od nas Hrvata, redatelj Jelinčić se je prilično dobro snašao u cijeloj priči. Pritom je imao sreću da je umirovljenik Vokić vrlo zanimljiva osoba, svojevrsni osobenjak dobrog srca i slabih socijalnih vještina, koji se puno bolje snalazi sa životinjama nego s ljudima, a film se više bavi odnosom njega i rode Malene, kako to hemingvejski intoniran naslov sugerira, nego „ljubavnom“ pričom između Malene i Klepetana.

Ako tome pridodamo vizualnu privlačnost filma (snimatelj Alan Stanković), rezultat je vrlo simpatičan i prihvatljiv širokom rasponu gledatelja, od osnovnoškolske djece do umirovljenika. Kako to lokalni svećenik u jednoj sekvenci filma vrlo slikovito predočava, ova priča o rodama ujedno je i priča o ljudima i njihovim odnosima.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 + = 17

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum