68. Pula: Otvorena izložba Misliti film: Cinemaniac XX u Gradskoj galeriji Pula

Posveta još jednom prostoru kojeg je kultura izgubila – MMC Luka

• Otvaranje izložbe Misliti film: Cinemaniac XX bit održano je u nedjelju, 18. srpnja u Gradskoj galeriji Pula u Kandlerovoj ulici, a u sklopu popratnih programa 68. Pulskog filmskog festivala.

– Izložba je izuzetna po tome što bilježi 20 godina rada kustosice Branke Benčić u MMC-u Luka, a ovdje u Gradskoj galeriji možete vidjeti jedan rezime svega toga. Ovo nije samo izložba koja bilježi jedan uporan i kvalitetan rad već i progovara o prostoru MMC-a Luka koji je završio kako je završio. Međutim, dobri programi se nastavljaju i ovom bih prilikom želio čestitati Branki i svim umjetnicima koji su tijekom ovih 20 godina doprinijeli programu Cinemaniac, kazao je Eros Čakić, voditelj Gradske galerije Pula.

– Kada smo 2002. godine započeli pripreme za prvu izložbu nitko nije mogao ni zamisliti da će ona toliko dugo trajati i kako će se sve to razvijati. Osnovna ideja je bila povezati suvremenu vizualnu umjetnost i film i uskladiti program s Pulskim filmskim festivalom. Kroz tih 20 godina Cinemaniac je ugostio 150 umjetnika i njihove radove i objavio 20 kataloga na sveukupno 200 kartica teksta. Ove izložbe ne bi bilo bez podrške umjetnika i brojnih suradnika stoga mi je izuzetno drago da je ovdje s nama Miro Ploj koji je zajedno sa mnom 19 godina postavio sve te izložbe. Zahvaljujem i Mladenu Lučiću koji je bio velika podrška Cinemaniacu na samim počecima i dovodio neke programe iz MSU-a iz Zagreba. Zahvaljujem i Matiji Debeljuhu koji zajedno sa mnom radi izložbe u vodnjanskoj apoteci te Mirajni Grahovac koja je svojim radom u MMC-u Luka uspješno radila administrativne i organizacijske poslove kako bi se ja mogla usredotočiti na kustoski rad. Veliki foto-tapet koji je iza mene posveta je prostoru koji smo kao javnost ustvari izgubili, a to je MMC Luka i iznimno nam je žao što više ne možemo biti tamo u ulici blizu Arene. Ova izložba je onda ujedno i sjećanje na prostor u koji smo uranjali u mrak projekcija i gledali važne, a možda i nepoznate pokretne slike umjetnika, kazala je kustosica Branka Benčić.

Ovogodišnje izdanje zamišljeno je kao dokumentacijska izložba u Gradskog galeriji u Puli, koja usmjerava pogled unazad na dosadašnja iskustva i promišljanja različitih tematskih koncepcija – od istraživanja baštine alternativnog, eksperimentalnog i amaterskog filma i video umjetnosti 60-ih I 70-ih u SFRJ kroz pogled na pulski festival MAFAF (2010) i Motovunski video susret 1976 (2015), retrospektivni pogled na CINEMANIAC X (2011), interes za odnos arhitekture i filma (2009), Filmski letak Slobodana Šijana (2012) i Paper Movies (2014). Video televizija anticipacija (2017) mapirala je kreativnu ulogu televizije u razvoju videa, dok su se satelitske izložbe Desktop Cinema i Nove kolekcije iste godine bavile utjecajima televizije i interneta na recentnu produkciju umjetnika. Izložbom Misliti film (2013) kojom propituje film kao sustav reprezentacije, “tehnologiju društva”, kompleksan sistem produkcije i reprodukcije pokretnih slika Cinemaniac je obilježio 60. obljetnicu Festivala igranog filma u Puli, a izložba FORUM (2016) predstavila je dvije umjetničke pozicije: Jasminu Cibic i Assafa Grubera, dok je Muzej pronađenog filma (2018) ukazao na “sjećanje filma” i emancipacijski potencijal found footagea. Misliti film… misliti kino (2019) nastavilo je promišljati sjećanje i budućnost filma i kina: iste je godine realizirana samostalna izložba Gorana Trbuljaka, dok se pandemijski Cinemaniac Prazni sati (2020) osvrnuo na ispražnjeni potencijal društva i prostora.

Osim dokumentacijskog dijela izložbe i posvete MMC-u Luka, dvadeseti Cinemaniac predstavlja kolaž Marka Tadića iz serije „Imagine a Moving image“ i kratki eksperimentalni found footage Elvisa Lenića „Monolog o Puli“.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije B. VINCEK i arhiva 68. Pulskog filmskog festivala

Leave a Reply


9 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum