Antonio Sánchez Special Quartet u Istarskom narodnom kazalištu

Jedinstvena sviračka formacija na liniji saksofon – kontrabas – bubanj

• Puljani su u četvrtak, 15. srpnja navečer mogli svjedočiti jedinstvenom jazz događaju kakvog se ne bi postidjeli niti poklonici jazza koji posjećuju njujorške klubove. Naime, u Istarskom je narodnom kazalištu u sklopu nastavka Backstage Live Festivala, koncert održao nagrađivani jazz bubnjar Antonio Sánchez, dobitnik četiriju Grammyja među kojima je i onaj za glazbu iz filma ”Birdman”.

Sanchez je pred pulskom publikom već nastupao kao dio sastava gitariste Pata Methenyja te s Donnyjem McCaslinom koji mu se pridružio i ovom prigodom u INK-u. Antonio Sanchez Special Quartet koji je prvi puta nakon godinu i pol dana krenuo na turneju, sastavljen je od vrhunskih jazz glazbenika i kompozitora među kojima su alt saksofonist Miguel Zénon, kontrabasist Scott Colley te spomenuti tenor saksofonista McCaslin, glazbenik čiju je karijeru svakako obilježila i suradnja s Davidom Bowiejem na njegovom posljednjem albumu ”Blackstar”. Kao posebno iznenađenje, uz kvartet je nastupila i jazz vokalistica Thana Alexa, podrijetlom Hrvatica, koja je lani nominirana za Grammyja u kategoriji najboljeg vokalnog jazz albuma. Alexa je inače Sanchezova supruga a upoznali su se 2008. godine na koncertu Olivera Dragojevića u Carnegie Hallu u New Yorku kad je Sanchez nastupao kao dio pratećeg Oliverovog banda, što je priča koju je vođa sastava rado podijelio s pulskom publikom.

Sanchez je u Puli u sklopu Backstage Live Festivala trebao nastupati još lani, no koncert je odgođen zbog globalne pandemije, pa je vođa sastava zahvalio organizatoru Draženu Kokanoviću na ustrajnosti, ali i svojim kolegama glazbenicima koji su na turneju krenuli usprkos brojnim poslovnim obvezama.

Posebnost ove super grupe, čemu je mogla svjedočiti i publika na pulskom nastupu, jest odsustvo harmonijskih instrumenata u samoj postavi kvarteta. Ovdje se zapravo radi o jedinstvenoj sviračkoj formaciji na liniji saksofon – kontrabas – bubanj koja svoju melodioznost crpi iz preplitanja zvuka alt i tenor saksofona čemu su svjedočile brojne dionice njihovog međusobnog dijaloga. Repertoar kvarteta sastojao se od kombinacija skladbi s novijih i starijih Sánchezovih albuma, poput opojne ”Firenze”, eksperimentalne ”Medusa” koja bježi u jednom trenutku pod Sanchezovom palicom u organski drum and bass i zaigrane ”The Real McDaddy” s albuma ”Three Times Three”.

Iako se ovaj kvartet sasvim savršeno nadopunjava kao cjelina, odlično funkcionira i u solo dionicama Zenona, Colleyja i McCaslina u kojima vođa sastava  stvara ritmičku soničnu kulisu gdje će njegovi kolege jednako tako zasjati poput njega. Kazalište je primilo dvjestotinjak izuzetno zadovoljnih gledatelja, što je bio maksimum s obzirom na zadane epidemiološke uvjete.

Tekst i fotografije Andrea BUDIĆ

Leave a Reply


8 + = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum