Hrvatsko veliko plavetnilo

PULSKI FILMSKI FESTIVAL – 1. DAN

U subotu navečer svečano je otvoren Pulski filmski festival, uz izostanak vatrometa, ali s najzvučnijim naslovom domaćeg natjecateljskog programa.

Riječ je o filmu „Murina“, redateljice Antonete Alamat Kusijanović, koji je prikazan u paralelnom programu ovogodišnjeg Cannesa, a jedan od producenata je i glasoviti redatelj Martin Scorsese. Redateljica je smjestila radnju filma u idilični otočni ambijent, gdje tvrdokorni otac obitelji Ante (Leon Lučev) po svaku cijenu želi prodati svoj komad zemlje bogatom dugogodišnjem „prijatelju“ (Cliff Curtis) koji im dolazi u posjet. No, prilikom boravka na otoku nazire se rasplamsavanje starih strasti između gosta i Antine žene (Danica Čurčić), dok Antina kćer (mlad Gracija Filipović) u dolasku neznanca vidi priliku za stjecanje vlastite slobode i buđenje revolta prema roditeljima.

Redateljica gradi priču vrlo slično kao u svom iznimno uspješnom kratkom filmu „U plavetnilo“; koristi kadrove mora, plivanja i ronjenja kao dramaturške elemente, radnja se odvija u kratkom vremenu i ograničenom prostoru, a glumačke emocije su većim dijelom filma pritajene i u određenim naznakama. Riječ je o filmu koji izgleda kao da je više rađen za uspjeh na filmskim festivalima, kako dramaturški, tako i odabirom tematike (netrpeljivost unutar obitelji, tranzicijsko nasljeđe), nego iz autoričinog istinskog poriva.

Ne može se reći da „Murina“ nije dobro napravljena, ali s obzirom na pedigre i medijsku priču oko nje ipak smo očekvali nešto više šarma, duha, dojmljivosti. Primjerice, potpisniku ovih redaka više se svidio prošlogodišnji pobjednik „Tereza 37“, redatelja Danila Šerbedžije koji ove godine sjedi u festivalskom žiriju. No, „Murina“ je svakako jedan od glavnih kandidata za ovogodišnje nagrade, naročito s obzirom na pedigre i očekivanu kvalitetu većine ovogodišnje produkcije.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


4 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum