Izložba fotografija Martine Šalov „Ej, dečko“ u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Izložba fotografija Martine Šalov naziva „Ej, dečko“ bit će otvorena u četvrtak, 15. srpnja u 21 sat u Dnevnom boravku DC-a Rojc, a u organizaciji pulske udruge Proces.

„Nakon pauze u događanjima, koju su pulski Procesovci iskoristili za osnivanje udruge te projekt isticanja zastave ponosa na pulsku Gradsku Palaču, u četvrtak se otvara izložba priznate fotografkinje i aktivistkinje Martine Šalov. To je pulskom Procesu već 23. događanje koje organiziraju, ali prvo od kad su svoj rad formalizirali kao udruga“, navode organizatori.

Izložba “Ej, dečko” obuhvaća seriju fotografija i anegdota žena koje svojim androginim izgledom izazivaju dozu zbunjenosti kod šireg društva što proizlazi kao posljedica heteronormativnoga patrijarhata kojeg autorica svojim radom detektira i ističe.

Martina Šalov fotografkinja je prije svega, a videografkinja u slobodno vrijeme i iz znatiželje. Od nedavno joj pored imena pišu i “aktivistkinja”. Živi i radi u Rijeci.

Nakon samog otvorenja izložbe, druženje se nastavlja u dvorištu Rojca uz artist talk s Martinom Šalov tijekom kojeg će se autorica predstaviti kroz razgovor o projektu “Ej, dečko”, ali i kroz razgovor o njenim prethodnim projektima te o fotografiji, aktivizmu, aktivizmu kroz umjetnost i još mnogočemu.

Proces je posvećen osvješćivanju društva te njegovom senzibiliziranju s LGBTIQ+ zajednicom. Zašto Proces? Zato što smo svjesni da je riječ o dugoročnoj i dubinskoj promjeni načina na koji naša zajednica funkcionira i kojoj je potrebno određeno vrijeme da bi u svom tempu prošla tu preobrazbu. Pravo na slobodu odabira i na drugačiji pogled na svijet pravo je svakog građanina ovoga svijeta.

Program se provodi kroz platformu Clubture u sklopu projekta “Ponosne inicijative” s partnerskim organizacijama Ponosni Zagreb i Split Pride. Donatori programa razmjene i suradnje su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, Grad Pula, Zaklada “Kultura nova”, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva – kroz projekt Centri znanja i Savez udruga Rojca.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum