Programi za djecu i mlade Pulica i Dizalica na 68. Pulskom filmskom festivalu

68. Pulski filmski festival i ove će godine imati dva programa za djecu i mlade – Pulica i Dizalica. U sklopu programa Pulica prikazivat će se redom hrvatske premijere filmova za najmlađe, od 19. do 23. srpnja u jutarnjim satima u Istarskom narodnom kazalištu. Animirani film „Ja i gorila“ (6+), švedske redateljice Linde Hambäck, prati djevojčicu Jonnu koja živi u sirotištu, a po koju jednog dana dođe neobičan usvojitelj – gorila. „Yakari“, redateljskog dvojca Xaviera Giacomettija i Tobyja Genkela, priča je o malom Sioux Indijancu koji slijedi trag mustanga male Munje.

Njemačka obiteljska drama redateljice i scenaristice Sarah Winkenstette, „Jako, jako daleko“ (7+), topla je priča o jedanaestogodišnjem dječaku Benu koji se s obitelji mora preseliti u obližnji grad jer njihovom selu prijeti devastacija. Film je prikazan na Međunarodnom festivalu dječjeg filma u Chicagu te na Međunarodnom filmskom festivalu u Seattleu.

Animirani film „WolfWalkers“, redatelja Tomma Moorea i Ross Stewarta, o djevojčici Robin koja zajedno s ocem, istrebljivačem vukova, stiže u Irsku, gdje unatoč zabrani odlazi u šumu i upozna neobičnu, divlju djevojčicu Mebh koja živi s vučjim čoporom. Tomm Moore, irski je animator koji se može pohvaliti trima nominacijama za nagradu Oscar, a Rossu Stewartu, dugogodišnjem Mooreovom suradniku, ovo je prvi suredateljski projekt. Uz nominacije za Oscara, Baftu i Zlatni globus ovaj je film osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima, a prikazan je na Filmskom festivalu u Londonu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

„Tottori! Ljeto kad smo ostale same“ (7+), norveški obiteljski pustolovni film redatelja Arilda Østina Ommundsena osvojio je brojne nagrade, od kojih valja izdvojiti nagradu Cinekid, nagradu „Enfant Terribles“ za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Gijónu te posebno priznanje žirija na Međunarodnom festivalu mlade publike – Ale Kino!

Filmovi iz programa Dizalica svoje će, projekcije, imati na Kaštelu. Riječ je o pet filmskih uradaka koji su uvršteni u programe brojnih svjetskih festivala, a u Puli će imati svoje hrvatske premijere.

„Sestra“ Svetle Cocorkove, bugarske redateljice, glumice i producentice, priča je o majci koja s dvije kćeri živi u malom bugarskom mjestu, boreći se da preživi. Film je osvojio nagrade na brojnim festivalima; posebno priznanje na Filmskom festivalu u San Sebastiánu (New Directors Award), nagradu mladog žirija Međunarodne federacije kritičara na Filmskom festivalu u Varšavi, nagradu za najbolji film na filmskom festivalu u Cottbusu te Grand Prix na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Darragh Carey višestruko nagrađivani irski redatelj i scenarist i Bertrand Desrochers, kanadski scenarist i redatelj, režirali su „Priču iz Brixtona“, film o Benjiju, povučenom štreberu iz Brixtona koji se zaljubljuje u Leahu, školsku buntovnicu i aktivisticu. Film je uvršten na filmskom festivalu Slamdance i filmskim festivalima u Glasgowu i Šangaju.

Ukrajinski film „Stop-Zemlja“, dugometražni prvijenac redateljice, scenaristice i montažerke Katerine Gornostaj priča nam o trima najboljim prijateljicama Maši, Jani i Senji, maturanticama koje pod stresom zbog školskih obveza, ali i vlastitih osobnih želja, nadanja i svakodnevnih problema, čekaju da im život uistinu započne. Film je nagrađen kao najbolji u sekciji Generacija 14 plus na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2021. godine.

Film „Čopor“, češkog redatelja Tomaša Polenskog redatelja, scenarista, snimatelja i montažera o talentiranom 16-godišnjaku Davidu kojem je dijagnosticiran dijabetes i koji se istovremeno pridružuje hokejaškom klubu Vukovi gdje nailazi na neodobravanje i zlostavljanje od strane suigrača, osvojio je posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade u Zlínu.

Film „Jumbo“, Zoé Wittock, francuske redateljice, scenaristice, glumice i snimateljice, nominirane za Europsku filmsku nagradu – Europsko otkriće godine. svoju je svjetsku premijeru imao na Sundance Film Festivalu 2020. godine, a uvršten je i u program Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2020 (Generacija 14plus). Film nam priča o povučenoj djevojci Jeanne kojoj se život mijenja iz korijena nakon što u zabavni park u kojem radi stigne najnovija atrakcija – Jumbo.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum