„Smrtonosni život logistike“: online razgovor s kanadskom znanstvenicom Deborah Cowen

U organizaciji udruge Drugo more, u srijedu 7. srpnja, s početkom u 19 sati, održat će se online razgovor „Smrtonosni život logistike“ s kanadskom znanstvenicom Deborah Cowen.

Cowen je docentica na Odjelu za geografiju i planiranje Sveučilišta u Torontu. U istraživanjima proučava načine na koje različiti sukobi oko infrastruktura definiraju političke krajolike, promatrajući odnose između područja energetike, transporta i sigurnosti, te pokreta i zajednica koji se suprotstavljaju infrastrukturi nepravde i rade na uspostavljanju mogućih alternativa. Duboko posvećena temama društvene pravde i transformacije, Cowen se u radovima najviše bavi politikom infrastrukture, pišući o suburbanizaciji siromaštva, pitanjima rase i prostora, urbanoj sekuritizaciji (pretvaranju nelikvidne imovine i nenaplativih potraživanja u vrijednosne papire koje banke mogu prodavati na tržištu) i uplivu ratova u civilne prostore.

Razgovor s Deborah Cowen održava se povodom objave prijevoda njezine knjige „Smrtonosni život logistike: Kartografija nasilja u globalnoj trgovini“ na hrvatski jezik, što je ujedno i posljednje izdanje biblioteke Rad i misao, čiji su izdavači Jesenski i Turk i Drugo more u okviru programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020.

Autorica u knjizi naglašava kako je logistika puno više od – kako je se općenito shvaća – opskrbe robom. Kao staro vojno umijeće koje je imalo ključnu ulogu u stvaranju globalnog ekonomskog poretka, logistika ne oblikuje samo našu potrošnju, već i naša radna mjesta, urbana okruženja, političke odnose i mnoge druge aspekte života. Davor Mišković iz Drugog mora s Cowen će razgovarati o nekoliko tema koje autorica obrađuje u knjizi, a koje su izuzetno važne u trenutnoj globalnoj i lokalnoj ekonomskoj i političkoj situaciji, poput sigurnosti opskrbnog lanca i primjene nadzornih tehnologija u logističkim koridorima, smanjenja prava radnika, organizacije urbanog prostora prema potrebama logistike i raznih oblika prilagodbe nacionalnih i međunarodnih zakona u korist cirkulacije robe i kapitala.

Razgovor je moguće uživo pratiti putem Facebook stranice i YouTube kanala udruge Drugo more.

Program su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu. Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova. Razgovor se održava u okviru programa Refleks.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum