Fotografska izložba Trinaestoro / Thirteen: „Od rolšula do Roswella“ u Grožnjanu

Kolektivna izložba fotografija nazvana Trinaestoro / Thirteen: „Od rolšula do Roswella“ predstavljena je u subotu, 14. kolovoza u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu.

Trinaestoro / Thirteen je grupa fotografa, sa i bez formalne likovne edukacije, koji su izlagali na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, a mnogi od njih dobitnici su britanskih i međunarodnih nagrada. Da bi izrazili svoju viziju svijeta, članovi grupe odlikuju se iznenađujućim izborom tema koje su obrađene originalno u različitim fotografskim tehnikama. Većina je prihvatila digitalni način, uz manjinu koja ostaje vjerna klasičnoj, analognoj fotografiju.

Naslov izložbe je igra riječima kustosa, postav je djelo grupe koja se okuplja bez zajedničke teme, jedina konstanta ostaje broj, a to je trinaest autora sa po 4-5 fotografija, no ostaju zasebni stilovi i zasebne teme koje predstavljaju individualnost svakog autora. Jedan od članova ove grupe, koja smatra da je broj 13 njihov sretan broj, je britanski Grožnjanac Fernando koji je bio prisutan na otvaranju, a ostali autori su Clive Bevan, Elizabeth Brown, Gwen Campbell, Bari Goddard, Tony Hale, Avril Harris, Adrian Johnson, Gordana Johnson, Chris Moxey, Andrew Ridley, Norman Smith, Duncan Unsworth.

Radove je predstavio kustos Eugen Borkovsky koji je istakao da se radi o nizu manjih serija, asocijativnih scena izvedenih fotografskom tehnikom, uz poneku inventivnu uporabu kompjutorske manipulacije, gdje se autora bavi urbanim, a dio prikazima prirodnih krajolika. Pojedini autori dodiruju osobne doživljaje ili iskazuju stavove, neki su radovi naglašeno artistički, dok su drugi dokumentaristički, nalazimo režirane situacije zabilježne kamerom, ali i one gdje autori senzibilno zapažaju scene koje postaju kadar.

“Kroz cijelu povijest, likovno oblikovanje i svi drugi vidovi umjetnosti uvijek imaju ugrađen komunikacijski modul. Ponekad je u pitanju monolog, a češće je ponuđen dijalog. Očekuje se reakcija promatrača. Tako je cijela povijest umjetničke produkcije dekodiranje poruka koje su upućene na iščitavanje poznatom ili nepoznatom promatraču. Na tragu ovih postulata, trinaest autorica i autora nudi nizove od po četiri-pet fotografija. Svih trinaest poliptiha su unutar sebe ujednačeni, predstavljajući tematiku koja svakog od autora, ponaosob, trenutno zanima. Atraktivnost je uvijek zanimljiva, ali ovdje autori zaziru od same dosjetke. Ukoliko je u pitanju “caka”, uvijek je interpretirana ozbiljnošću promišljenih profesionalaca. Takva dosjetka biva pretvorena u artefakt. To se ponegdje događa na pojedinom radu, a većinom ju iščitavamo unutar zatvorenih, autorskih cjelina. Autorice i autori premošćuju granice istraživanja osobne percepcije i prezentiraju propitivanje fenomena raznorodnih životnih prostora. Osobni doživljaj detektiran je scenama u kojima fotografi dosjetljivo i ponekad humorno uvode u kadar naznaku propitivanja. U suvremenosti, umjetnost doživljava značajne promjene. Na globalnom planu današnja se likovnost bavi društvom često više nego nastavljanjem7nadogradnjom nekog povijesnog pravca ili stila. U bujici fotografskih uradaka, ova izložbena prezentacija predlaže trenutke tijeka.”, pojasnio je kustos Borkovsky.

Umjetnost je lijepa jer je raznolika i slobodna, zato se isplati vidjeti ovu izložbu.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


9 − 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum