Najava Kazališta Ulysses sezona 2021.

Nekonvencionalna monodrama “Cabaret Valeska” 12. kolovoza na Velikom Brijunu

• Autorski projekt Edvina Liverića i Nike Ivančić „Cabaret Valeska“predstava je o Valeski Gert, nekoć slavnoj glumici i plesačici. Igrat će ovoga četvrtka 12. kolovoza u Ljetnom kinu na Velikom Brijunu. Brod iz Fažane polazi u 20 sati.

Monodrama «Cabaret Valeska» poigrava se elementima dramskog i plesnog teatra, te cabareta. Kroz prožimanje tih triju scenskih umjetnosti dočarava se život i djelo Valeske Gert, nekad slavne, a danas pomalo zaboravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa.

Valeska je živjela i djelovala u prvoj polovici prošlog stoljeća, te je svojim stvaralaštvom udarila temelje jednom novom pravcu u umjetnosti, a kojeg danas poznajemo kao Performans.

Za svog ekstravagantnog života surađivala je i prijateljevala s mnogim umjetnicima (Tennessee Williams, Frederico Fellini, Bertolt Brech, Jackson Pollock, itd), te je inspirirala i nadahnula mnoge nadolazeće mlade autore, među kojima se ističe David Bowie.

Kolekcionirajući biografske činjenice (intervjue, pisma i video materijale), razvila se ideja o predstavi koja dočarava začetak performansa. Izvođačica Nika Ivančić plesom, pjesmom i glumom uranja u atmosferu cabareta prošlog stoljeća, a dramski tekst inspiriran posljednjim Valeskinim intervjuom, predstavlja nam život ove umjetnice, na eksplozivan i nekonvencionalan način- upravo onako kako ga je i živjela.

Predstavu je režirao Edvin Liverić, glazbu je odabrao Sandi Bratonja, autor videa je Marin Lukanović, za grafičko je oblikovanje zaslužan Nikki Vancaš, a kostimografkinja je Desanka Janković.Predstava traje 45 minuta.

Nika Ivančić polazila je Studij glume u Rijeci kojeg vode Rade Šerbedžija i Lenka Udovički, a predstava „Cabaret Valeska“ prva je od tri produkcije studenata glume koja će biti prikazana u ovogodišnjoj sezoni Kazališta Ulysses. Druge dvije su „Bakice“ koje igraju 20. kolovoza i „Zemlja vukova“ koja je na repertoaru 16. kolovoza.

Tekst Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


3 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum