Nagrade 19. Liburnia Film Festivala


Dodijeljene su nagrade 19. LFF-a, a izbor žirija bio je potpuno drugačiji nego kod lanjskog izdanja.

Dok je lani pobijedila Renata Poljak s osebujnim filmom „Porvenir“, ove godine su filmovi slične estetike na granici dokumentarnog i eksperimentalnog (Horizont, Split, Uvala) potisnuti na marginu, a nagrađeni su narativno klasičniji dokumentarci. To se naročito odnosi na dugometražni dokumentarac „Tvornice radnicima“ (redatelj Srđan Kovačević), koji je proglašen najboljim filmom, i kratkometražni „Martin Torpedo“, dobitnikom nagrade za najbolji regionalni film.

Publika je također nagradila klasičniji dokumentarac „Jedna od nas“, redatelja Đure Gavrana, koji se bavi intrigantnom tematikom nasilja u obitelji. Dugometražni dokumentarac „O jednoj mladosti“, redatelja Ivana Ramljaka, bio je najveći hit sezone 2020/2021 pa je i na LFF-u očekivano pokupio nagradu i to za najbolju režiju. Nagradu za najbolju montažu i posebno priznanje osvojio je „Bijeli Božić“ Josipa Lukića, dok je „Nulti krajolik“ (redatelj Bruno Pavić) nagrađen za najbolju fotografiju (Andrea Kaštelan) i najbolji dizajn zvuka (Vjeran Šalamon).

Iako na LFF-u žiriji često znaju iznenaditi i nagraditi filmove koji su manje poznati i medijski eksponirani, ove godine to nije bio slučaj. Odabir žirija bio je prilično konvencionalan, odnosno išlo se je na sigurne adute što se tiče odabira tematike i načina njihove obrade.

 

E. L.

Leave a Reply


− 4 = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum