Multimedijski projekt „Spekulativni hibridi“ Lavoslave Benčić u HUIU galeriji

Multimedijski projekt „Spekulativni hibridi“ Lavoslave Benčić bit će predstavljen u četvrtak, 23. rujna u 20 sati u pulskoj HUIU galeriji.

„Život biljaka je i danas unatoč mnogim znanstvenim istraživanjima velika nepoznanica. Biomehanika tek naslućuje mehanizme njihovog sustava gibanja, strukturiranja, međusobne komunikacije i komunikacije s okolinom… Autorica u projektu i na izložbi „Spekulativni hibridi“ primjenjuje saznanja biomehanike, strojnog učenja i umjetne inteligencije. Procese koji se odvijaju u sustavima biljaka, koristi za pretvorbu iz nevidljivih u čovjeku dostupna područja čula i dodatno potiče i/ili modificira oscilacije biljaka (instrumenta) pod utjecajem aktivnosti posjetilaca,  a modeliranjem, na primjerima iz biljnog svijeta pokušava predvidjeti u kojem će se smjeru nastaviti evolucija i može li čovjek utjecati na nju tako da bude za njega povoljna“, piše u opisu projekta.

U sklopu projekta održati će se i radionica na temu Integrirane prakse u umjetnosti i elektronici u HUIU BLOK-u za učenike Tehničke škole Pula. Osnove elektronike jedna su od važnih kompetencija srednjoškolaca umjetničkih i tehničkih škola. Znanje i razumijevanje osnova elektronike omogućavaju im kreativan razvoj, međusobnu suradnju i integraciju kreativnih s tehnički obrazovanim stručnjacima. Stečeno znanje otvara mogućnosti za međunarodne suradnje i razmjene u obrazovnim programima. Obrazovanje Integrirane prakse u umjetnosti i elektronici provodi se u obliku teorijskog uvoda i radionica. Polaznicima pruža osnove interdisciplinarnog pristupa elektroničkim i digitalnim procesima, gradi temelje za razumijevanje i daljnje istraživanje odnosa i procesa u kojima je potrebno ispreplitanje elektroničkih / digitalnih tehnologija s umjetničkim procesima i medijima (npr. za instalacije, performanse, video, projekte u javnom prostoru, za nosivu elektroniku, zvuk i glazbu, bio‐umjetnost, industrijski dizajn…). Prilika je to i za dijalog, promišljanje, razmjenu iskustava kao i uočavanje specifičnih potreba pojedinih polaznika. Nakon uspješno završene radionice, polaznici će biti spremni prihvatiti (nove) izazove na području digitalnih medijskih praksi. Radionica integrirane prakse u umjetnosti i elektronici u HUIU‐u započinje kratkim teoretskim uvodom u temeljne fizikalne pojmove. Naglašavamo područje mekih senzora i senzora prilagođenih nosivim tehnologijama i elektroničkom tekstilu. Polaznici će izraditi mapu provodnih, kapacitivnih i izolacijskih materijala i komplet mekih senzora. Odabrani senzor implementirat će u autorski projekt − interaktivni objekt prema vlastitoj ideji. Polaznici će svoje uratke foto/video dokumentirati, pa potom ponijeti sa sobom.

Lavoslava Benčić samozaposlena je na području kulture od 1985. godine. Mnogobrojna znanja i iskustva stekla je koncipiranjem i provedbom medijskih projekata (video, grafika, fotografija, DIY elektronika, mašinsko učenje, grafički zvuk …). Po naobrazbi je inžinjerka i menadžerka multimedijske produkcije te magistrica medijskih umjetnosti i praksi. Njeni su radovi izloženi/prikazani/objavljeni u više od dvadesetak zemalja i nagrađeni četrnaest puta. Članica je strukovnih udruženja (ADA Artist, ZDSLU, DLUL, HUIU).

Izložba traje do 23. rujna  do 12. listopada 2021. godine i može se posjetiti od ponedjeljka do petka, od 12 do 20 sati. „Radi poštivanja epidemioloških mjera molimo sve posjetitelje da nose maske te da na ulazu u galeriju dezinficiraju ruke“, napominju organizatori.

Program HUIU galerije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 2 = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum