Nyanga Zam i Oriantheatre otvaraju 27. PUF – Međunarodni kazališni festival

27. PUF – Međunarodni kazališni festival otvara se u nedjelju, 12. i održavat će se do četvrtka, 16. rujna na više pulskih lokacija. Prvog dana festivala na programu su plesna predstava „Rođen na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme, u pogrešnom tijelu?“ Nyanga Zam, u 19.30 sati u Istarskom narodnom kazalištu te predstava „Oblik praznine“ Oriantheatra, u 21.15 sati u vodospremi pulskog Kaštela.

Ebale Zam je pjevač, plesač, stilski koreograf i perkusionist koji je rođen i odrastao u Kame-runu. Kao avangardan umjetnik koji pomiče društvene norme zbog njegove smionosti i vizi-je protiv cenzure, 2000. godine odlazi iz Kamer-una i seli se u Belgiju. Tamo osniva Nyangazam, neprofitnu organizaciju specijaliziranu za stva-ranje, obučavanje i produkciju u plesu, pjevanju i suvremenoj modi inspiriranoj Afrikom.

Redatelj i koreograf: Zam Ebale. lzvode: Zam Ebale, Maria Kelsey, Vanessa Torrekens, Marcia Guido, Uiko Watanabe. Glazba: Zam Martino Ebale.

Zasnovana na knjizi “Zam Martino Ebale” istoimenog autora, ova predstava je živahna mol-ba za poštivanje različitosti i pravo na dostojanstven život. Poznati kamerunski koreograf, plesač i pjevač Zam Ebale inspiraciju je izvukao iz “Mengana”, veličanstvenog rituala pjesme i plesa koji prakticiraju ljudi oboljeli od gube u južnom Kamerunu kako bi nadišli svoju bol, estetike u obliku terapijskog odgovora na svu diskriminaciju koja je prisutna u našim društvima.

Orian – na perzijskom jeziku označava koncept nagosti, koja nije samo povezana s tijelom, već i s čistoćom, time i s istinom. Oriantheatre – je francuska plesno-kazališna družina osnovano 2011. godine pod umjetničkim vodstvom francusko-iranskog koreografa: Mehdija Farajpoura. Struktura tvrtke zamišljena je kao međunarodna mreža umjetnika iz različitih disciplina i umjetničkih profila. Oriantheatre je usmjeren na izgradnju novog koreografskog jezika koji stoji na granici vizualne, digitalne i izvedbene umjetnosti. Oriantheatre vjeruje u iskrenost tijekom svog umjetničkog procesa stvaranja izbjegavajući kazališne trikove u njihovom izvedbenom stilu.

Koncept izvedbe temeljen na jeziku pokreta. Koreografija i režija: Mehdi Farajpour. Interpretiraju: Fiona Witherell, Sabina Aličić, Vladimir Butković i Luna Vojnović. Produkcija: Oriantheatre Dance Company.

Program festivala:

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum