Ususret 10. Vladimir Film Festivalu

Deseto, jubilarno izdanje Vladimir skate film festivala održat će se od 16. do 19. rujna na različitim lokacijama u Fažani, Barbarigi, Puli i Nacionalnom parku Brijuni.

Povodom ove edicije, organizator festivala – Skateboard klub August Šenoa obnovio je i nadogradio postojeći DIY skatepark u Fažani u šumici nadomak Kasarne – prostora urbane kulture. Stoga, u četvrtak, 16. rujna, kao uvod u ovogodišnje festivalske aktivnosti i kao svojevrsno otvaranje obnovljenog skateparka, krenut će skate session već od 16 sati, dok je službeno otvaranje festivala predviđeno na istom mjestu u 20 sati projekcijama skate-videa. I ovoga puta predstavit će se recentna produkcija skate filmova iz cijelog svijeta i Hrvatske. Od talijanskog „Samurai Safaria“, švedskog „Malmö City X“, azijskog „Nocturnupa“, beogradskog „Cvat na poluostrvu Histria“ do zagrebačkog „Nevolja“ autora Hrvoja Zubovića.

Prvi put program festivala održat će se u Barbarigi na tvrđavi Fort Forno, a u suradnji s Turističkom zajednicom Bale. U petak, 17. rujna, zbivanja na tvrđavi započet će već u 17 sati promocijama knjiga: „Three stories“ američke spisateljice na pariškoj adresi, Hollis Hamptom Jones i „The most fun thing“ čikaškog pisca i skejtera, Kyle Beachyja te se nastaviti u 20 sati projekcijama filmova. Platno Fort Forna, između ostalih, rezervirano je i za premijeru filma „Živi pijesak“ pulskog skejtera i filmera Raula Žgombe te za premijeru posljednje epizode losanđeleskog kultnog serijala o skateboardingu – Loveletters. Također, kolege iz Slovenije, poznati Boldrider kolektiv premijerno predstavlja svoji četrnaesto godišnji projekt – H JAMI – koji na jednom mjestu okuplja mnogobrojne materijale snimane isključivo mobitelima, od prvih mobitela s kamerom do današnjih smartphonea.

Subota je tradicionalno vezana uz Pulu i dugogodišnjeg festivalskog partnera Javnu ustanovu Pula film festival – Kino Valli. Naime, 18. rujna, u Kinu Valli uz „Dolores“ – izložbu fotografija ženskog skate kolektiva iz Barcelone prikazat će se tri dokumentarna filma. U 19 sati na repertoaru je poljski film „How Poles beacame white“ o političkoj jednakosti i ekonomskoj nejednakosti u Poljskoj i kratkometražni „Desert Dogs“ o skate sceni u Maroku. U 21 sat uslijedit će europska premijera filma „All the streets are silent“ koji nakon njujorške premijere i prikazivanja na Tribeci dolazi ravno na Vladimir. Autor filma, Jeremy Elkin, donosi film o rasi, društvu, modi i uličnoj kulturi s kraja 80-ih i početka 90-ih u New Yorku koji je bio mjesto sudara između dviju subkultura: skateboardinga i hip-hopa. U filmu se pojavljuje niz poznatih imena poput glumice Rosario Dawson, repera iz Wu Tang Clana i Run D.M.C-a.

Festivalska završnica i ove će se godine u suradnji s Nacionalnim parkom Brijuni održati u ljetnom kinu Velikog Brijuna, u nedjelju, 19. rujna. Polazak brodom iz Fažane predviđen je u 18 sati, karte po povoljnoj festivalskoj cijeni kupuju se u poslovnici nacionalnog parka u Fažani bez potrebne rezervacije. Program na Velikom Brijunu započinje u 20 sati američko-ukrajinskom koprodukcijom „Revolutions on granite“, Brendana Gilliama i Petera Conopaska te se nastavlja posebnom ovogodišnjom projekcijom, filmom iznenađenja, dugometražnim igranim filmom Ricka Charnonskog iz Six Stair produkcije.

Svi programi 10. Vladimir film festivala održat će se na otvorenom i u skladu s epidemiološkim mjerama. Detaljnije informacije i cjelovit program može se pronaći na internetskoj stranici www.vladimirfilmfestival.com.

Festival podupire Općina Fažana, Grad Pula i Turistička zajednica Općine Fažana.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum