ŽENE MAŠINE u klubu Kotač DC-a Rojc

U klubu Kotač se ovog vikenda u sklopu 25. izdanja programa Proces održava dvodnevni projekt Žene Mašine u organizaciji DIY kolektiva Živ Žar Žur te udruga Seasplash i Proces: koncert benda Žen u petak 10. rujna te radionice pjevanja, sitotiska i VJ-inga u subotu 11. rujna.

U petak, 10. rujna u otvorenom prostoru Kluba Kotač u Društvenom centru Rojc održat će se koncert zagrebačkog audio-vizualnog indie post rock sastava Žen. Žen je osnovan 2010. godine i vodi se DIY filozofijom i queer feminističkim stavovima. Čine ga Eva Badanjak na gitari i vokalu, Sara Ercegović na bubnjevima i vokalu i Ivona Ivković na bass gitari i vokalu.

U svojoj karijeri su izdale albume „I onda je sve počelo“ (2013., Unrecords), „Jantar“ (2015., Unrecords/Vox Project) i „Sunčani ljudi“ (2018., Moonlee Records/Vox Project) te „Blender“ (2020., Moonlee Records), kompilaciju remixeva devet pjesama s prethodna tri studijska albuma. Prošle su godine snimile i pjesmu „Mnogi“ za dokumentarno-igrani film „Časna posla (Nun of your business)“, a na 11. godišnjicu benda, u svibnju 2021. izdaju pjesmu „Uroni u san“ kao najavni single četvrtog studijskog albuma. Tijekom karijere nastupile su na brojnim većim festivalima (Europavox, Colours of Ostrava, Tallinn Music Week, Eurosonic, INmusic, Welcome to the Village…) i klubovima diljem Europe.

Ulaz na koncert je besplatan. Događanje počinje u 20 sati i traje do ponoć te se održava uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera za do 100 posjetitelja/ica.

U subotu, 11. rujna, na istom mjestu će se održati 3 radionice: pjevanje, sitotisak i VJ-ing. Na radionici etno pjevanja polaznice/i će naučiti nekoliko tradicijskih pjesama iz regije metodom “po sluhu”, kao i tehnike zagrijavanja glasa i upjevavanja. Svi su dobrodošli, potrebna je želja za pjevanjem, no ne i predznanje. Voditeljica Tajana Josimović neformalno obrazovanje od 2008. stječe pjevačkom praksom u Le Zboru pod vodstvom Lidije Dokuzović. Pohađa radionice i glazbene kampove etno glazbe (Ethno Grožnjan, TradInEtno), a od 2014. radi s vokalnim sastavom VINS te vodi tematske radionice za odrasle i djecu. Radionica se održava od 16 do 18 sati.

Na radionici sitotiska bit će predstavljena tehnika manualnog tiskanja sitotiskom na papir i tkaninu. Radionica je namjena svima koje zanima sitotisak, a pogotovo glazbenicima/ama, umjetnicima/ama i članovima/icama raznih kolektiva koji/e žele raditi svoj „merch“, jer su u radionicu uključeni i tips&tricks vezani za izradu vlastitog merchandisea. Svi potrebni materijali će biti osigurani, no po želji polaznice/i mogu donijeti svoju majicu ili stolnjak na kojima možete otisnuti neki od motiva. Voditeljica Eva Badanjak je glazbenica, glazbena producentica, ilustratorica i dizajnerica. Diplomirala je modni dizajn na Tehnološko tekstilnom fakultetu u Zagrebu, završila obrazovanje za grafičkog dizajnera na učilištu Algebra. Sitotiskom se bavi od 2012. godine, samostalno i u sklopu Sito(s)tisak radione u AKC Medika. Radionica se održava od 18 do 20 sati.

Radionica VJ-inga namijenjena je svima koji imaju interes za video projekcije, bez obzira na prethodno iskustvo. Svrha je radionice da polaznike/ce uvede u svijet VJ-inga kroz vizualnu igru analognih i digitalnih projekcija. Sva potrebna oprema bit će osigurana na radionici, a polaznici/e mogu ponijeti svoje materijale ukoliko to žele. Voditeljica Tanja Minarik multimedijalna je umjetnica koja je diplomirala na preddiplomskom studiju Film i Video na Umjetničkoj akademiji u Splitu te na diplomskom studiju Novih medija na ALU u Zagrebu. U svom radu se koristi raznim aspektima video umjetnosti i oblikovanja – audio/vizualnim izvedbama, instalacijama, video mapiranjem, interaktivnim instalacijama, montažom, animacijom. Radionica počinje u 21 sat.

Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno, a prijave na radionice se primaju do 9. rujna putem maila zenemasine@gmail.com na način da se u naslov maila upiše: PRIJAVA <naziv radionice>.

Kompletan program izvode žene koje su vještinu koju podučavaju velikim dijelom stekle samostalnom, vaninstitucionalnom edukacijom te, osim prenošenja konkretnog znanja, žele inspirirati sve, a pogotovo druge žene, da počnu i/ili nastave stvarati umjetnost.

Događaj je dio ljetne turneje kolektiva Živ Žar Žur (Žene Mašine) koja se provodi kroz platformu Clubture, a ostvaruje se zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Ureda za kulturu Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja. Aktivnosti kluba, studija Kotač i EduSplash platforme sufinancirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija, Zaklade Kultura Nova, Istarske županije i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum