14. Zlatni zub nastavlja s programom

Ovogodišnji, 14. Zlatni zub koji se održava od 19. rujna do 3. studenog u porečkom kazalištu, nastavlja s programom u srijedu, 13. listopada u 18 i 20 sati s predstavom „Vla-Vla-Vlajland Cabaret“ teatra Moruzgva u režiji Ivana Lea Lema s Ecijom Ojdanić u glavnoj ulozi.

„Kazališni kritičari, poput Tomislava Čadeža, navode da je ovo jedna od najboljih suradnji Ecije Ojdanić i Ivana Lea Leme: „Ivan Leo Lemo i Ecija Ojdanić napravili su zajedno više predstava tečajem više desetljeća, a ova je gotovo najbolja, prije svega zato što je nepretenciozna, na prvi pogled banalna, a na drugi inteligentno urnebesna.“ Vlajna je čistačica, narodna feministkinja i heroina koju je, kao i brojne naše sunarodnjake, sudbina odvela u Njemačku. Na toj avanturi nije joj sasvim jednostavno jer Vlajna je puna predrasuda što je dovodi u različite kulturološke sukobe. U tom ratu protiv same sebe i svijeta čije sablje sijeku sve što strši, Vlajna se zdravim razumom i ljubavlju uzdiže iz mentalitetskog kamenjara i uspijeva postići emancipaciju“, piše u opisu predstave.

U srijedu, 20. listopada u 20 sati, igrat će predstava „Savršeni partner“ u produkciji Teatra Gavran. Mlada poslovna žena Tina nezadovoljna svojim dugogodišnjim partnerom javlja se na natječaj znanstvenice Barbare koja je konstruirala savršenog muškarca androida o kakvom sanja svaka žena. Kako izgleda odnos suvremene žene i “savršenog muškarca”? Odgovore donose Ana Vilenica, Sven Jakir i Kristina Krepela u predstavi Savršeni partner.

U četvrtak, 28. listopada u 20 sati, u Istarskoj sabornici, Nika Ivančić donosi monodramu „Cabaret Valeska“ u režiji Edvina Liverića koja se poigrava s elementima dramskog i plesnog teatra, te cabareta. Izvedbom se dočarava život i djelo Valeske Gert, nekoć slavne glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa. Nika Ivančić plesom, pjesmom i glumom uranja u atmosferu cabareta prošlog stoljeća, a dramski tekst predstavlja nam život ove umjetnice na eksplozivan i nekonvencionalan način – upravo onako kako ga je i živjela.

U srijedu, 3. studenog u 20 sati, 14. Zlatni zub zatvorit će Josipa Anković i Josip Ledina u autorskoj predstavi produkcije Teatra Exit pod prigodnim nazivom „Fešta“. Prisjećajući se svojih ljubavnih početaka Josipa i Josip vode publiku kroz kratku povijest svojeg odnosa, prepunog uspona i padova. Pričajući svoju priču upadaju u najrazličitije, ali vrlo prepoznatljive zamke zajedničkog života, no onu najveću zamku postavit će jedno drugome upravo pred publikom. Ismijavajući ljubavne, bračne i rodne odnose „Fešta“ rastvara brojne stereotipe kojih često nismo ni svjesni, ali svoju kritičku oštricu usmjerava i na društvo koje jedino priznaje zakon braće i kumova.

Zbog ograničenog broja posjetitelja ulaznice je moguće isključivo kupiti na internetskom rezervacijskom sustavu (www.rezervacije-poup.hr) ili na blagajni Učilišta (052 887 223) u radnom vremenu: od četvrtka do subote, od 17 do 20 sati te na dan predstave od 18 sati. 14. Zlatni zub, festival komedije i smijeha, održava se uz potporu Grada Poreča, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Turističke zajednice grada Poreča i Valamar Riviere.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum