Druga strana Nicolasa Cagea

KINO: SVINJA, redatelj Michael Sarnoski

U hrvatskim kinima upravo se prikazuje američki film „Svinja“ (Pig), redatelja Michaela Sarnoskog, koji se prilično razlikuje od većine onoga što možemo gledati na kinorepertoaru.

Priča započinje u šumskim prostranstvima Oregona, gdje živi neuredni sredovječni pustinjak (Nicolas Cage) koji traži tartufe uz pomoć svoje ljubljene svinje. Nakon što mu nepoznati napadači otmu svinju, junak kreće u potragu za njom do Portlanda nadajući se da će joj ući u trag. Ubrzo saznajemo da je nekada bio iznimno cijenjeni chef, čija karizma još uvijek ne blijedi, ali se u jednom trenutku odmetnuo od civilizacije i pokušao pronaći smisao svojeg života u divljini.

Iako priča nije baš potpuno jasna u svim detaljima, u ovakvom filmu to ne mora biti problem. Cage traga za svinjom rukovodeći se prvenstveno svojim instinktima, slično kao što je svinja tragala za tartufima, a od narativne logike ovdje je puno bitnija osebujna atmosfera kojom film odiše.

Također, u ovo vrijeme nakaradne medijske eksploatacije gastronomije kroz razne internet platforme i televizijske emisije, pravo je zadovoljstvo vidjeti da se ovoj temi pristupa na drugačiji i malo inventivniji način. No, najveći adut filma je Nicolas Cage u naslovnoj ulozi.

Glumac koji nas je godinama nervirao svojim afektiranjem i pretjerivanjem, ovdje je glumački nevjerojatno smiren i staložen, a emocije uspijeva izraziti gotovo neprimjetnim potezima i minimalističkim govorom tijela. Ako i zanemarimo sve ostale adute, „Svinja“ je vrijedna gledanja barem zbog toga što nam je otkrila drugu stranu Nicolasa Cagea.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum