Radionica i predavanje za poticanje čitanja u Buzetu

Radionica i predavanje za poticanje čitanja dr. sc. Marija Ott Franolić bit će održana u srijedu, 20. listopada u 17 sati u Narodnom domu (kino dvorana) u Buzetu. U prvom dijelu programa voditeljica će djeci predškolske dobi pročitati slikovnicu „Mali mudri vuk“ (Gijs van der Hammen & Hanneke Siemensma, prev. Gioia-Ana Ulrich Knežević, Planetopija, 2021.). Nakon čitanja s djecom će se vježbati prepričavanje i predčitačke vještine. Nakon toga voditeljica će održati predavanje o odnosu čitanja, mišljenja i suosjećanja. Predavanje je podijeljeno na dva dijela.

Prvi dio je teorijski. Odnosu čitanja, mišljenja i suosjećanja pristupit će se preko uvida iz filozofije, književne teorije i samih književnih djela. Ukoliko nas čitanje čini maštovitijima, šireći nam horizonte i pomažući nam da bolje oblikujemo svoje misli, ukoliko nas dobar tekst može potaknuti na razmišljanje o nama samima, o međuljudskim odnosima i funkcioniranju društva, onda je potrebno zapitati se: može li nas čitanje mijenjati? Možemo li čitanjem postati empatičniji i solidarniji ljudi, zainteresirani za stvaranje boljega društva?

U drugom dijelu voditeljica će prenijeti svoja konkretna iskustva poticanja čitanja, s malom djecom, sa srednjoškolcima i studentima. Opisat će kako je preko programa u srednjoj školi i na fakultetu došla do poticanja čitanja u dječjem vrtiću. Govorit će o ciljevima svojih programa s djecom, njihovim uspjesima i osnovnim problemima. Što možemo napraviti da bismo malu djecu potaknuli na čitanje? Kako djeci čitati da im se obogati vokabular, da ih se potakne na kreativnost, kritičko mišljenje i suosjećanje prema drugima? Na što valja obratiti pozornost pri odabiru sadržaja za djecu? I koliko je važno da sadržaj bude korektan: trebaju li se u pričama preskakati okrutnosti i drugi neprikladni sadržaji? Kako stariju djecu zadržati kao čitatelje, kako ih ohrabriti da formiraju i izraze svoje mišljenje?

Dr. sc. Marija Ott Franolić (1979.), nezavisna književna teoretičarka i kritičarka, doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je stipendije Centra za napredne studije (Center for Advanced Studies CAS SEE) Sveučilišta u Rijeci. Članica je udruge Blaberon za poticanje čitanja i kritičkog mišljenja. Teorijski se bavi povezanošću čitanja, mišljenja i empatije. Organizira i vodi brojne radionice za poticanje čitanja s vrtićkom djecom, učenicima i studentima. Vodila je književnu radionicu Crna kutija u Knjižnici Medveščak u Zagrebu. Posljednju godinu vodi književnu radionicu Kabinet čuda u Knjižari Fraktura. U Knjižnici Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu povremeno drži radionicu za čitanje ženskih tekstova Pusti je da priča. Drži predavanja o važnosti čitanja za edukatore, knjižničare, odgojitelje i roditelje. Bila je članica Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja pri Ministarstvu kulture. Vodila je projekt Laboratorij čitanja (2017.-2018.). Od 2017. do 2019. vodila je aktivnosti udruge Blaberon na Erasmus KA2 projektu Listen, talk, spell, act u sklopu kojega se čitanje poticalo u hrvatskom, litavskom, talijanskom i turskom vrtiću. Na portalu Moderna vremena pokrenula je rubriku Preporuke kvalitetnih slikovnica. Piše znanstvene i popularne tekstove. Pokrenula je blog Tekstovnica. Autorica je knjige Dnevnik ustremljen nedostižnom: svakodnevica u ženskim zapisima (Disput, 2016.). Urednica je dnevnika Divne Zečević Život kao voda hlapi: izbor iz dnevnika 1961-2006. (Disput, 2017.). Živi u Zagrebu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum