TEMATSKE RADIONICE U PARKU SKULPTURA DUBROVA

Udruga Mediteranski kiparski simpozij organizira tematske radionice za djecu s voditeljicom, ujedno autoricom radionica umjetnicom Marinom Rajšić. Radi se o seriji od četiri jednodnevne radionice koje će se odvijati u periodu od 18. listopada do 8. studenog u prostoru Parka skulptura Dubrova. Prijave su moguće na mail info@parkdubrova.eu ili na broj telefona 092 298 9595 (Renata), a broj sudionika je ograničen.

“Nakon uspješno provedenih edukativnih šetnji i radionica proteklih godina, ova se godina završava serijom radionica koje i ove godine sufinancira Ministarstvo kulture i medija, a koje je prepoznalo važnost sustavnog rada s djecom i mladima u Parku skulptura Dubrova. Samo ove godine ugostili smo preko 100 učenika škola, a vjerujemo da će i ove tematske radionice biti izvrsno posjećene”, izjavila je Renata Kiršić, predsjednica Udruge MKS.

Svaka pojedina radionica inspirirana je radom jednog od najvećih imena hrvatske likovne scene čije se skulpture nalaze u Parku. Tijekom radionica najmlađi će imati priliku čuti, učiti i kreirati radove inspirirane životom i radom velikih Ede Murtića i Ivana Kožarića, te naših Emila Bobanovića Čolića i Josipa Diminića.

Prva u nizu radionica bit će Pticoliki ljudi, čovjekolike ptice, koja je planirana za ponedjeljak, 18. listopada u 15 sati predviđena za uzrast od 6 do 8 godina, a sudjelovanje je besplatno. Polazišna točka ove radionice opus je velikog labinskog umjetnika, jednog od začetnika Parka skulptura Dubrova – Josipa Diminića. Najčešće je radio u kamenu, ali izražavao i u slikarskom mediju, nerijetko koristeći tehniku akvarela. Što bi bila čovjekolika ptica? Što povezuje čovjeka, pticu i dom? Po uzoru na pticolike ljude koje je često koristio kao motiv, tijekom ove radionice bavit ćemo se kreiranjem čovjekolikih ptica većih formata u tehnici akvarela, koje će se potom kaširati na karton. Finalni radovi će biti postavljeni u prostor Parka skulptura Dubrova, na livadu, Bijelu cestu ili pak na, pored ili unutar samih skulptura. Pticoliki ljudi, čovjekolike ptice, odnosno priča o povratka Josipa Diminića u Park skulptura tada će biti zaokružena.

Radi se o radionicama s konceptualno i medijski inovativnim pristupom. Autorske radionice Marine Rajšić osmišljene su da osim primarnog cilja – ovladavanje medijem i jačanje motoričkih sposobnosti, zadovoljavaju i dugoročno društveno relevantnije ciljeve. Radionice neće biti usmjerene samo na likovno izražavanje i velika imena iz svijeta umjetnosti, već i na edukaciju o vizualnoj kulturi.

Polazišna točka radionica je korištenje drugačijih materijala i dostupnost razmišljanja o realizaciji izvan okvira tradicionalnih medija. Nadalje, poticaj na osmišljavanje i zatim razradu vlastite ideje rada umjesto oponašanja prirode. Marinino višegodišnje iskustvo u ulozi asistentice i voditeljice radionica u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Likovnoj Akademiji u Vilniusu, Udruzi Dira Rijeka i labinskom Crvenom križu, rezultiralo je uviđanjem novih društvenih potreba, a zatim i osmišljavanju radionica sa konceptualno i medijski drugačijim pristupom od onih uobičajenih.

Marina Rajšić je umjetnica i dizajnerica vizualnih komunikacija. Diplomirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu naziva Umjetnost lijepog popraćenu samostalnom izložbom. Godine 2019. nagrađena je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci za samostalni umjetnički rad. Od 2016. godine aktivno sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, radionicama i likovnim kolonijama.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum