Započeo subverzivni zagrebački listopad

U zagrebačkom kinu Tuškanac 4. listopada otvoreno je 14. izdanje Subverzive festivala. Na više zagrebačkih lokacija do 23. listopada nizat će se obilje raznovrsnih sadržaja, od kojih će dio biti moguće pratiti i on-line.

                                                                                                                 Priredila D.K.

                                                                                                                 Fotografije Subversive festival

Ova interdisciplinarna platforma pokrenuta je 2008. godine, povodom obilježavanja 40. obljetnice globalnih demonstracija 1968. godine, a  sastoji se od filmskog i teorijskog djela te je jedan od najvažnijih progresivnih festivala u regiji. Politička teorija i film unutar ove platforme nastoje zajedničkim snagama poljuljati status quo, identificirati estetike otpora te njegovati radikalan pristup filmu, teoriji i praksi, usmjeravajući se na potencijale transformacije naše neoliberalne svakodnevice, te ulogu koju umjetnost i kultura mogu odigrati u tom pothvatu.

Tijekom godina Festival su pohodila brojna zvučna svjetska imena poput Gayatri Spivaka, Michael Hardta, Slavoja Žižeka, Saskia Sassena, Toni Negria, Davida Harveya, Terry Eagletona, Olivera Stonea, Tariqa Alia, Vandana Shive, Joshua Oppenheimera, Trinh T. Minh-ha, Huberta Saupera, Karpa Godine, Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika i Nine Power.

Ovogodišnja festivalska tema, Post-COVID demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti daje pregled perspektiva i zahtjeva za radikalnim prekidom s kontinuitetom dominacije, kao i potrage za novim univerzumom u kojem senzualnost, igra, mir i ljepota postaju oblici egzistencije i stoga oblik samog društva. Šarolik program festivala, kao i ranijih godina, ističe otpor protiv izrabljivanja životinja, uništavanja prirode, odustajanja od sreće, opresije nad ženama, obmanjivanja djece, despotizma vojske i policije, razdvojenosti od samih sebe i općenito zatiranja sloboda.

Filmski dio Festivala, 14. Subversive film festival fokusiran je na filmove koji na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe postkolonijalizma. Ove godine traje od 3. do 10. listopada i donosi tridesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Otvoren je projekcijom nagrađivanog hrvatskog dokumentarca Tvornice radnicima Srđana Kovačevića, o zlosretnoj sudbini samoupravljanja te uz panel diskusiju u kojoj su sudjelovali i protagonisti filma, radnici tvornice ITAS.

Filmovi iz selekcije natjecat će se za nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film, a ocjenjivat će ih tročlani žiri u sastavu Pary El-Qalqili (redateljica i spisateljica), Callisto Mc Nulty (redateljica i spisateljica) i Ivan Ramljak (redatelj i kustos).

Među deset filmova u dokumentarnoj konkurenciji  (pored već spomenutog Tvornice radnicima) ističu se nagrađivani Faya Dayi Jessice Beshir, spiritualno putovanje uz rituale khata, najunosnijeg usjeva u Etiopiji te Ostrov, Svetlane Rodine i Laurenta Stoopa, o stanovnicima izgubljenog otoka usred Kaspijskog mora. Tu su i Greta, o poznatoj mladoj švedskoj eko-aktivistici, Povratak u Reims (Fragmenti) Jean-Gabriel Périota inspiriran istoimenim romanom Didiera Eribona, kao i Futura, portret Italije kroz oči tinejdžera, koji potpisuje renomirani trio sineasta Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher.

Od deset igranih filmova u konkurenciji ovogodišnjeg festivala izdvaja se gruzijsko remek-djelo Što vidimo kada gledamo u nebo? Aleksandrea Koberidžea, dobitnik nagrade Fipresci na ovogodišnjem Berlinaleu. Drugi favorit je čeznutljiva ljetna priča i protulijek izolaciji Tsugua dnevnici proslavljenih portugalskih autora Miguela Gomesa i Maureen Fazendeiro. Mnogi filmski kritičari film smatraju do sad najuspješnijim filmskim izdankom lockdowna.

Veći dio filmova u i van konkurencije za nagrade ( uz manju naknadu, od 1 do 3$) može se pogledati i online ili skinuti na Restart stranici  Volim dokumentarce. Na istoj se stranici mogu besplatno pogledati i zanimljivi razgovori s autorima te masterclass predavanja o filmu.

Drugi, diskurzivni segment Festivala, kreće u petak, 8. listopada Subversive forumom koji će trajati do 23. listopada.

Pored niza zanimljivih panela, izložbi, konferencija te okruglog stola o aktualnosti Antonia Gramscia danas na Forumu će biti predstavljene i dvije nove knjige: Politička ekonomija digitalnih monopola, autora Paška Bilića, Tonija Pruga i Mislava Žitka, te hrvatsko izdanje knjige U kojem vremenu živimo?, profesora Jacquesa Rancièrea.

U petak, 8. listopada s njime će se upriličiti razgovor putem Zooma. Riječ je o francuskom profesoru koji je u mladosti bio  jedan od bliskih suradnika Louisa Althussera, ali se s njime razišao oko shvaćanja pokreta ‘68. Otada se sustavno bavi analizom glavnih koncepata političkog diskursa (jednakost, emancipacija, proletarijat, demokracija), ne izostavljajući ni filozofiju umjetnosti i filmsku umjetnost.

Možda najzanimljivije, za one koji nisu u mogućnosti fizički biti na Festivalu, dva su sadržaja koji se mogu skinuti sa stranice: Festivalske novine Subverzivac, pored detaljnog rasporeda festivalskih sadržaja donosi i niz intervuja sa sudionicima, dok Up&Undergound, festivalski „časopis za utopijsko-revolucionarno-kritičke i umetničko-političke teorijske prakse“ u svom novom dvobroju 37/38 najavljuje i i svojevrstan je prolog konferenciji Privilegija manjine: o djel(ovanj)u Radomi-
ra Konstantinovića, koja se prigodom desetogodišnjice smrti ovog intrigantnog autora također događa u sklopu Festivala, točnije, 22. listopada u SKD-u Prosvjeta.

Leave a Reply


+ 4 = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum