Svečano otvoren 27. Sa(n)jam knjige u Istri

Ljubav XX veka

Magda, tango i malarija

dragi Orlić

i gambe al aria…

• Otvorenje drugog ovogodišnjeg i 27. po redu San(j)am knjige u Istri pamtit ćemo po izvedbi pjesme „Brijunski tango“ kojom je posjetitelje iznenadila Magdalena Vodopijam, direktorica Sajma knjige u Istri. Radi se o pjesmi Boška Obradovića kuju je svojevremeno Vodopija trebala otpjevati Dragi Orliću, a odužila mu se na današnjem otvaranju u pratnji Irene Giorgi na harmonici, Maura Giorgija-Mifre na gitari i Darija Marušića na violini. Ovogodišnja tema sajma je Ljubav, a upravo je Orliću s kojim smo se nedavno oprostili posvećen pulski festival knjiga i autora.

Sajam je svečano otvorio Ivan Čolović, osnivač i urednik kultne Biblioteke XX vek koja na 27. Sajmu slavi čitavih 50 godina postojanja objavom zbornika „Pola veka XX veka“. Čolović je prisutne pozdravio kao drage prijateljice i prijatelje knjiga, jer su, tvrdi: “svi ljubavlju vezani za knjige, ali i zato što nas knjige vezuju za ljubav. Knjige su dale riječi našim ljubavima, osmislile ih, oplemenile ih i ohrabrile ih. Knjige su nas naučile da ljubav i sloboda idu zajedno, da se ljubav ne može zadržati u granicama moralne, klanovske, vjerske, klasne ili nacionalne korektnosti. Prava je tek kad iz tih granica iskorači.“

Voditeljica ceremonije otvaranja bila je Dijana Vidušin, a režiju je potpisao Matija Ferlin po dramaturškom konceptu Gorana Ferčeca. Budući da su književni citati ovogodišnji lajtmotiv Sajma tako je i tijekom program Dijana Vidušin kazivala dijelove iz „Pjesme nad pjesmam“ u prepjevu Drage Orlića i Danijela Načinovića, „Dvadeset0g soneta“ Williama Shakespearea, „Fragmenata ljubavnog diskursa“ Rolanda Barthesa, „Utorka„ Irene Vrkljan i „Brijunskog tanga“ Boška Obradovića.

Publiku u Puli pozdravila je i izaslanica ministrice Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti, a referirajući se na temu sajma napomenula je da “o ljubavi nije lako govoriti, pogotovo u ovim vremenima kada je nije niti lako pronaći. Sigurna sam da će Sajam o ljubavi govoriti na sveobuhvatan način“. Osvrnula se i na važnost manifestacije, pogotovo u ova pandemijska vremena i istaknula: “Sajam nudi prijateljsku atmosferu koja je istovremeno i kreativna i opuštena, duboko promišljena, ali nikako nije ograničena strogim manifestacijskim granicama. Čitanje nas vodi svemu onome što bi htjeli biti, a to je dobri ljudi“, zaključila je Tudor Perković.

Prisutne je pozdravio zamjenik župana Istarske županije, Tulio Demetlika. Istaknuo je da je„u ova teška vremena Magdalena Vodopija uspjela pogoditi temu ljubavi, jer nas je podsjetila da, kao što kaže Oliver Dragojević: ljubav može promijeniti svijet.“ Posjetiteljima se obratio i pulski gradonačelnik, Filip Zoričić koji je kazao da je ponosan na sajam.

„Želim da puno čitamo i da pisanom riječi govorimo o slobodi, želim da se knjige suprotstave revoluciji koju vode društvene mreže“, kazao je okupljenima je i pročitao parafraziranu pjesmu Dobriše Cesarića „Autentičnost“ u kojoj je riječ slika zamijenio s knjigom.

Istaknuti tematski fokus 27. Sajma ovoga je puta ljubav, a prostoru nekadašnje Arena trikotaže smjestilo se više od 30.000 naslova i 250 nakladnika. Sa(n)jam knjige trajat će od 19. do 28. studenog, a pulska će publika imati prilike uživati u programima koji će se održavati u novootvorenoj hali 2 Arena trikotaže i u Shipyard pubu. Na sajmu će gostovat više od četrdeset stranih i domaćih autora i autorica, a mnogi od njih će premijerno predstaviti u svoje knjige u Puli. Posjetitelji će knjige moći pronaći po sniženim cijenama i sajamskim popustima sve do 70 posto. Uz program uživo, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan i u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma i YouTube kanala. Cjelokupni program 27. Sa(n)jam knjige u Istri dostupan je na internetskoj stranici www.sanjamknjige.hr.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


7 + 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum