Poziv na radionicu likovne kritike: Pisati o suvremenoj umjetnosti u riječkom MMSU-u

Ove godine radionica likovne kritike HS AICA, Pisati o suvremenoj umjetnosti, nosi naslov Izložbene kartografije: kritički instrumentarij, izložbeni i kustoski narativi. Radionica se održava u Rijeci 12. i 13. siječnja od 16 do 19 sati.

Na sudjelovanje u radionici pozvani su studenti/ce završnih godina, kao i diplomanti studija povijesti umjetnosti, Akademije i srodnih društveno-humanističkih usmjerenja, kao i oni zainteresirani za praktično bavljenje likovnom kritikom i pisanje o vizualnoj umjetnosti. Aktivnim sudjelovanjem u raspravama i susretima, te autorstvom teksta temeljenog na kritičkoj analizi tema obrađenih u sklopu programa, polaznice/i radionica stječu tzv. završno uvjerenje. Radionica se odvija na hrvatskom jeziku.

U praktičnom i teorijskom obliku radionica se posvećuje pisanju o suvremenoj umjetnosti, s posebnim naglaskom na medijaciji kao neizostavnom segmentu umjetničke i kustoske prakse. Na radionici, polazimo od pitanja kako pisana riječ može biti saveznik suvremene umjetnosti i pomoći njenom boljem razumijevanju? Kakvi su tekstovi komunikativni za širu publiku? Naposljetku, koju publiku imamo pred očima kada, kao kritičari ili kustosi izložbi, pišemo najave izložbi i osvrte o njima?

Radionica u Rijeci, koju vode povjesničarke umjetnosti Ivana Meštrov i Ksenija Orelj, strukturirana je u formatu od 2 x 3 sata i vezana uz aktualnu muzejsku izložbu Sanje Iveković „MAKE UP – MAKE DOWN“. U prvom dijelu polaznici/e sudjeluju u vodstvu i razgovoru s kustosicama video-retrospektive, Brankom Benčić i Sabinom Salamon. U drugom dijelu osvrću se na izložbenu povijest umjetnice te uspoređuje recentnije tekstove o njezinim izložbama vodeći se naglaskom na analizi uloge kustosica kao medijatorica – kako razlažu izložbeni narativ, koje teme artikuliraju, na koji način kontekstualiziraju izložene radove te povezuju jezik umjetnosti i društveni kontekst. Uspoređuju se tekstovi različitih autora i vrsta (kustoski, tekst umjetnice, medijski osvrti) i sagledavaju specifičnosti medija tj. čitateljstva za koje je tekst pisan.

Radionica je koncipirana kroz intenzivni dvodnevni format, uključuje susrete i razgovore, te pisanje popratnih mentoriranih kraćih problemskih i kritičkih tekstova, koji će biti predstavljeni na web stranicama organizatora (HS AICA, MMSU, Ulupuh Zagreb), te, uz selekciju, izloženi na istoimenoj međunarodnoj, znanstvenostručnoj i umjetničkoj konferenciji predviđenoj za 12. i 13. ožujak 2022.g. (Gosti predavači: James Elkins, Ivana Bago, Ana Dević i dr.). Cilj je ove konferencije, koja polazi i od kustoske figure Želimira Koščevića, dobitnika Godišnje nagrade HS AICA za 2018. i sveukupno životno djelo, po prvi puta u hrvatskoj povijesti umjetnosti sveobuhvatnije predstaviti i obraditi te kontekstualizirati kustosku praksu u suvremenoj umjetnosti.

Prijave na radionicu zaključno s 10. siječnja 2022. šalju se na: ksenija.orelj@mmsu.hr (ime i prezime, kontaktni podaci, kratka biografija, motivacija i interesi). Nakon prijave svakom sudioniku/ci bit će poslani odabrani tekstovi koje je potrebno pročitati prije održavanja radionice.

Radionica će biti organizirana u skladu s postojećim mjerama zaštite od pandemije COVID – 19.

Izvor

Leave a Reply


4 + = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum