Izložba „Anomaly makes perfect“ Boruta Cigale i radionica linoreza u fažanskoj Kasarni

Rukama crtati ruke

• Udruga Prostor urbane kulture organizirala je izložbu „Anomaly makes perfect“ Boruta Cigale te besplatnu radionicu linoreza i tiska koja je održana 6. i 7. svibnja u prostoru udruge – fažanskoj Kasarni.

– Zadnja radionica koju smo imali bila je ona o izradi fanzina u prosincu prošle godine, a pratila ju je i izložba. Boruta sam upoznao u Ljubljani kad sam imao izložbu u DobraVagi gdje sam u veljači predstavio svoje fanzine i grafike. On radi linorez grafike koje su se meni užasno svidjele pa sam ga pozvao da dođe kod nas. Ja osobno sam jako malo prakticirao tehniku linoreza, ali znam da je u pitanju spori i mukotrpan rad budući da se iz loinoleuma izrezuje sve što je višak grafike dok ne ostane samo ono što je ispupčeno što se naknadno pređe s bojom koja se otiskuje na papir ili tkaninu. U Kasarni smo uvijek okrenuti prema DIY pristupu u radu pa je odlično što je Borut predložio da održi radionicu kod nas, kazao je Oleg Morović iz Kasarne.

Borut Cigale, rođen 1995. godine, samouki je umjetnik koji radi na području grafike, digitalne ilustracije i grafičkog dizajna. U svom radu u knjižnici svakodnevno se susreće s tiskom i svjestan je značaja koju klasične tiskarske tehnike nose u suvremenom svijetu. Posljednjih godina svoj rad usmjerio je na linorez, koji svojom jednostavnošću omogućuje mnogo eksperimentiranja, daje neočekivane rezultate i utjelovljuje DIY filozofiju. Uradi-sam filozofija umjetnika prati i u njegovom glazbenom angažmanu u alternativnim bendovima i njegovom aktivnom prisustvu na sceni. Motiv ruku, koji se redovito pojavljuje u njegovim radovima, za njega je nepresušan izvor inspiracije. Emocije, radnje i oblici koje ruke mogu prenijeti u vanjski svijet prisutne su uvijek i posvuda.

Cigale je napomenuo da voli tehniku linoreza zbog njene jednostavnosti i zbog činjenice da je za nju potrebno malo alata.

– To je odlična tehnika s kojom se na lak način možeš izraziti, a uz to je i zabavna. Budući da sve radiš ručno rezultat ponekad nije precizan pa su baš te anomalije koje rezultiraju vrlo zanimljive. Kad sam počinjao s linorezom tražio sam motiv, a ruke su odličan model jer su uvijek pred nama. To mi je odluka pomogla da ne gubim vrijeme razmišljajući o mogućim motivima već odmah krenem s radom. Zanimljiv je u konačnici i koncept da rukama crtam ruke. Sviđa mi se i taj analogni koncept u kojem ne ovisiš o računalu i programima već sve radiš ručno – nacrtaš šablonu, izdubiš linoleum i otisneš – što na kraju zna polučiti dobar rezultat, kazao je Cigale i dodao da se okušao i u litografiji, sitotisku i drvorezu te da je eksperimentirao kombinirajući te tehnike.

Cilj radionice bio je naučiti polaznike osnove linoreza i tiskanja na tkanine. Svaki je polaznik izradio vlastiti rad, a zatim ga otisnuo na platnenu torbu ili platneni predmet po vlastitom izboru.

Realizirano u suradnji s emisijom Prostor (Radio Rojc)

Razgovarala Nevena TRGOVČIĆ

Leave a Reply


5 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum