Predstavljanje knjige “Istranin u vrtlogu pravosuđa i politike” Rudolfa Frančule u pulskom Circolu Zajednice Talijana

Predstavljanje knjige “Istranin u vrtlogu pravosuđa i politike” Rudolfa Frančule bit će održano u srijedu, 18. svibnja u 12 sati u pulskom Circolu Zajednice Talijana. Frančula je ugledni pulski odvjetnik, bivši javni tužioc Hrvatske i sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Knjigu vlastitih sjećanja i svjedočenja, autor komunicira i podnaslovom Sjećanja posljednjeg javnog tužitelja SR Hrvatske, a pozivajući se na dokumentaciju, svjedoke i činjenice, piše o hrvatskom pravosuđu u ranijoj i samostalnoj Hrvatskoj, u kojem je proveo preko 50 godina.

Autor knjige piše i o drugim temama, okolnostima i zbivanjima, u kojima je kao akter, na izravan ili neizravan način, učestvovao. Ustrajno ukazuje na revizionizam suprotstavljajući mu se argumentirano i činjenicama. Piše, također, emotivno i sa puno ljubavi i o svojoj Istri.

U pogovoru knjige poznati hrvatski odvjetnik, Anto Nobilo ističe:

„Ova knjiga ruši više tabua koji se već 30 godina šire o “mračnom dobu komunizma” u kome se zatvaralo za krivo izgovorenu riječ. U okviru tog “mračnog komunizma” pokušavaju se plasirati teze o poslušnom pravosuđu koje je na ljestvici komunističkog zla pri vrhu, odmah iza UDB-e. Iz pera jednog od čelnika pravosudne vlasti, knjiga realno progovara o pravosuđu u zadnjoj fazi SFRJ i radnje HDZ-a u odnosu na to pravosuđe koje su ključne za razumijevanje današnje krize u pravosuđu. Uvriježeno je mišljenje da nivo pravosuđa koji smo dosegli sredinom 80-ih i držali do 1991. u našem pravosuđu ni danas nije dosegnut. Upravo u tom periodu, srpanj 1986., Rudolf Frančula postaje javni tužilac Hrvatske (danas glavni državni odvjetnik). Oni koji žele dobiti realnu sliku o pravosuđu u socijalizmu, o pravosuđu u doba HDZ-ova “magnum crimen”, te današnjem pravosuđu, kao i uvid u neke važne civilizacijske teme u antifašističkoj Istri, u ovoj knjizi će naći vjerodostojni izvor povijesnih činjenica.

„I dok u prvom dijelu knjige dominiraju teme iz Javnog tužilaštva Hrvatske i Vrhovnog suda RH, poput atentata na dr. Franju Tuđmana, kaznenog postupka protiv Andrije Artukovića ili ubojstva obitelji Zec, u drugom dijelu autor piše o radu i slučajevima svog odvjetničkog ureda, ali i o Istri i Istrijanima. Poglavlja tako dobivaju slučaj Thompson i poznato odbijanje Istrijana da Thompson održi koncert u Areni ili slučaja Nives Celzijus i književne nagrade Kiklop.“

Na promociji će uz autora o knjizi govoriti spomenuti odvjetnik i pisac pogovora – Anto Nobilo, bivši sudac i predsjednik Županijskog suda u Puli i zamjenik predsjednika Ustavnog suda RH te profesor na Pravnom fakultetu u Rijeci – Aldo Radolović, nekadašnji direktor i glavni urednik Novog lista, predavač na Pedagoškom danas Filozofskom fakultetu u Rijeci – Stanko Škrbec te u ime izdavača knjige “Despot Infinitus” Zvonimir Despot, dok će promociju voditi književnik i publicist, autor drugog pogovora u knjizi – Milan Rakovac.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum