R.O.J.C.: „Endrigo 47“ Ines Pletikos u Dnevnom boravku DC-a Rojc

„Endrigo 47“ – dokumentarni film nagrađivane pulske redateljice Ines Pletikos prikazat će se u Dnevnom boravku Rojca u srijedu, 11. svibnja u 20 sati. Projekcija se održava u okviru Filmskih večeri u Dnevnom koje se organiziraju u sklopu projekta „R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ kojeg provodi Savez udruga Rojca.

„Endrigo 47“ govori o glazbeniku i pjesniku Sergiu Endrigu, o njegovom odnosu s rodnim gradom, o odnosu s Milanom Rakovcem i Arsenom Dedićem, ali i nesretnim okolnostima uslijed kojih je, tada mali, Sergio Endrigo napustio Pulu. Endrigo je rođen 1933. godine u Puli koju je 1947. godine napustio protjeran, zajedno s brojnim Talijanima. Zauvijek je preselio u Italiju, a rodni je grad posjetio tek nakon nekoliko desetljeća. U Pulu dolazi na inicijativu samog Arsena Dedića koji je organizirao koncert njemu u čast. Milan Rakovac je posebno za tu priliku napisao i tekst „Endrigo blues“ koji je otpjevala Tamara Obrovac. U sklopu Filmske večeri u Dnevnom, održat će se i razgovor s autoricom filma Ines Pletikos koji će voditi Roberto Rauch.

Ines Pletikos studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i na Laboratorio Cinema Televisivo u Rimu pod mentorskom palicom utemeljitelja njemačkog Novog vala J. M. Straubba. Asistirala je na brojnim talijanskim setovima, a posljednjih dvadesetak godina živi u Hrvatskoj te se uglavnom bavi dokumentarnim filmom kao redateljica, autorica i producentica. Autorica je, između ostalih, filmova „Kad Miki kaže da se boji – tko su junaci Johnnyijevih pjesama“, „Antonio Smareglia – La forza dell destino“ i „Kako smo ušli u Europu – slučaj SEXA“.

Filmska večer u Dnevnom organizirana je u sklopu projekta „R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ kojeg provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Čarobnjakov šešir, Merlin i Zelena Istra, , a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum