Užitak rada, reda i mira – Parafi nastupili na 18. Viva La Poli

„Deset sati šljake, pa odmor za junake“

Pulskog festivala alternativne glazbe “Viva la Pola” dvije godine nije bilo, dijelom zbog pandemijskih ograničenja, a potom i zbog gašenja Rock kluba Uljanik, u kojem se od početka održavao. Organizatori i producenti festivala iz udruge Syntesis, koja za sobom ima i niz drugih uspješnih projekata, ovog su ga ljeta odlučili ponovno zavrtjeti i u nedjelju su priredili njegovo novo, “gostujuće” izdanje u dvorišnom djelu kluba Kotač, u DC-u Rojc.

Pokrenut 2004. godine kao „Međunarodni festival urbane glazbe“ ili „Summer Revolution Rock Festival“, „Viva la Pola“ je do sada predstavio preko 100 poznatih domaćih i stranih bandova različitih glazbenih pravaca, među kojima i svjetska imena poput Anti Nowhere League, Peter and the test tube babies, The toy dolls, The Vibrators, Agnostic Front, Vice Squad, Deadline, Madball i dr.

Ove godine stranih gostiju nije bilo, ali provjereni „za svakoga po nešto“ koncept je zadržan – malo punka, malo metala, malo indie zvuka, nešto mladih snaga, nešto starijih legendi i – svi zadovoljni. Doista, u dvorištu se i ovaj put okupilo puno mladih, ali, vjerojatno zbog ponovno aktivnih Parafa kao headlinera, iznenadila je i masa 50+ ekipe, pa je sve zajedno podsjećalo na uspješniji Susret generacija.

Večer su otvorili domaći – dvije nove pulske glazbene nade: Razor, sa svojom inačicom hard rocka i bluesa, te mlađahno iznenađenje festivala – alter rock band Freaktion koji već niže prve uspjehe (poput nastupa na IN Music festivalu), kao i sad već vremešni skoro kao Parafi ali i dalje energični punk starosjedioci, Pokret otpora.

Na Puležane su se nadovezali Riječani. Prvo Keops – band koji može biti zanimljiv i onima kojima heavy metal nije prvi glazbeni odabir. Svoj izričaj dograđuju elementima trash i  groove metala, kao i bogatim sinfo aranžmanima, a uskoro im izlazi nosač zvuka, „Road to perdition“.

Zvijezde večeri, riječki Parafi, na malu pozornicu su se nagurali kao simbioza dvije faze banda: one prve, s Valterom Kocijančićem kao frontmanom, kad je Paraf bio jedan od prvih punk sastava bivše države i snimio legendarni album „A dan je tako lijepo počeo“,  te druge, koja se formirala s dolaskom pjevačice Pavice Mijatović -Vim Cole (u ovoj reaktiviranoj verziji Parafa njen je snažni vokal dobio i pojačanje u Ivi Močibob, ex članici grupe Eni), tako da ih je na momente gore bilo čak devet.

Mnogi su u ono vrijeme kritizirali tu drugu fazu kao „izdaju punka i zaokret u komercijalu“, ali iznjedrila je također dva kvalitetna albuma, „Zastave“ i „Izleti“ (kojem je upravo otisnuto specijalno reizdanje!). U sat vremena ovi prvoborci prvog punk vala odsvirali su nekoliko starih himni u kojima im se publika  pjevanjem pridružila, poput „Narodne“, „Otoka golog“, „Moj život je novi val“, „Javnih kupatila“, ali i nove pjesme „Bez lica“ i „Novi Berlin“, dobro su prihvaćene.

Za Parafima publiku je dodatno zagrijao i uhu ugodni melodični HC punk Debelog Precjednika iz Osijeka, banda s već tridesetogodišnjim glazbenim stažem, a večer su zaokružili veseli Riječani, Krešo i Kisele kiše, svojim originalima, ali i simpatičnim obradama, npr. Mišine „Nemam više razloga da živim“ ili „Uzalud pitaš“ od Haustora.

Tako je, pa makar i s dvije godine zakašnjenja, „Viva la Pola“ uspješno proslavila svoju punoljetnost.

Tekst, foto i video: Daniela KNAPIĆ

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum