Art Panoptikum XL u Gradskoj radionici

Gradska radionica u Puli poziva sve zainteresirane na novo predavanje u seriji Art Panoptikum koje će se održati u petak, 23. rujna u 19.30 sati u njihovom vrtnom prostoru na Stoji.

Na početku četrdesetog Art Panoptikuma predstavlja se američki umjetnik eritrejskog porijekla Ficre Ghebreyesus koji je tek nakon prerane smrti postao poznat po jedinstvenoj kombinaciji afričkih motiva u realističkim i apstraktnim elementima jarkih boja. Njegova retrospektivna izložba pod nazivom “Map/Quilt” otvorena je do 22. listopada u Galerie Lelong & Co u Parizu. U sljedećoj temi govori se o izložbi pod nazivom “Flowers of the Sky” američke fotografkinje Pao Houa Her koja je do 22. siječnja 2023. otvorena u Walker Art Center u Minneapolisu. Ona je rođena u Laosu i poznata je po snažnim fotografijama kojima istražuje teme migracije, raseljavanja te društvene i ekološke otpornosti naroda Hmong.

Dalje slijedi predstavljanje singapurskog umjetnika Ming Wonga povodom izložbe pod nazivom “Wayang Spaceship” koja je u Singapore Art Museum otvorena do 31. siječnja sljedeće godine. U mnogim svojim djelima Ming subvertira ulogu glumca da bi otkrio kako su spol, rasa, nacionalnost, jezik, tip tijela i druge kategorije uvijek oblik neke izvedbe. Sljedeća na redu je izložba britanske umjetnice nigerijskog porijekla Njideke Akunyili Crosby koja je otvorena u The Yale Center for British Art u New Havenu do 22. siječnja 2023., a na kojoj se predstavlja šest radova izabranih iz serije “The Beautyful Ones”. Koristeći akrilike, tekstil, kolaž i fotografske transfere, umjetnica stvara supstrat slika preuzetih iz nigerijskih časopisa pop kulture, prigodnih tiskanih tkanina, obiteljskih albuma i vlastitih fotografija. Potom se predstavlja britanski umjetnik rođen u Kolumbiji Oscar Murillo s izložbom pod nazivom “A Storm Is Blowing From Paradise” koja se održava u Scuola Grande della Misericordia u Veneciji do 27. studenog. Njegov rad pokazuje nijansirano razumijevanje specifičnih uvjeta globalizacije i pratećeg stanja fluktuacije, zadržavajući univerzalnost ljudskog iskustva.

Predstavljanje recentnih izložbi završava s retrospektivnom izložbom američke umjetnice Howardene Pindell pod nazivom “A New Language” u galeriji Kettle’s Yard na Sveučilištu Cambridge. U svojim apstraktnim radovima ona istražuje teksturu, boju, strukture i proces stvaranja umjetnosti, a često je politički angažirana te se bavi isprepletenim pitanjima rasizma, feminizma i nasilja. U nizu predstavljanja umjetničkih rezidenciji ovaj put bit će govora o rezidencijalnom programu Francuske Akademije u Rimu koji se odvija u Villa Medici, a namijenjen je umjetnicima, dizajnerima i povjesničarima umjetnosti. A ovaj Art Panoptikum završava pregledom maštovitih projekata ostvarenih na ovogodišnjem festivalu “Burning Man”. To je događanje koje se fokusira na zajednicu, umjetnost, samoizražavanje i samodostatnost, a nakon dvije godine korona pauze, početkom rujna ponovno se održalo u pustinji Nevade i okupilo 80.000 posjetitelja. Program Art Panoptikum u organizaciji Gradske radionice priprema i vodi Boris Bogunović.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Art Panoptikum ostvaruje se uz financijsku potporu Grada Pule i Ministarstva kulture RH.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 2 = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum